Akdeniz Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekan Yardımcısı ve Euromaster Direktörü Doç. Dr. Harun Gümrükçü, Türklerin Avrupa’ya vizesiz giriş yapmalarının, Avrupa Adalet Divanı’nın vermiş olduğu karara göre hukuki hak olduğunu bildirdi.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, İİBF Dekanı Fulya Savran ile Dekan Yardımcısı ve Euromaster Direktörü Doç. Dr. Harun Gümrükçü, 22-24 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek ‘’Vizesiz Avrupa ve Avrupa’daki Haklarımız Sempozyumu’’nun tanıtımı amacıyla basın toplantısı düzenlediler. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akaydın, Avrupa’da, vizesiz giriş konusunda Türkler’in açtığı çok sayıda dava olduğunu ve bunların bazılarının devam ettiğini belirterek, Türklerin Avrupa’daki bazı haklarını bilinçsizlik ve çeşitli nedenlerden dolayı kullanamadığını söyledi. Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) verdiği üç değişik kararla, Türkler’in Avrupa’ya vizesiz giriş yapabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Akaydın, Türkler’in Avrupa’da kullanacakları hakların vatandaşlara, hukukçulara, bilim çevrelerine ve iş adamlarına anlatılması ve duyurulması için sempozyum düzenlediklerini bildirdi.
“ATAD’IN KARARLARI TÜM
ÜYE ÜLKELERİ KAPSAR’’
Akdeniz Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı ve Euromaster Direktörü Doç. Dr. Gümrükçü de yaptığı açıklamada, Türkler’in Avrupa’da başta vize olmak üzere çeşitli konularda haklarını kullanamadıklarını bildirdi.
Almanya’da Hamburg Üniversitesi’nde 17 yıl görev yaptığını ifade eden Doç. Dr. Gümrükçü, ATAD’ın vermiş olduğu kararların tüm üye ülkeleri kapsadığını, ülkelerin bu kararlara uymakla yükümlü olduğunu kaydetti. Türkler’in Avrupa’da haklarının sadece vize ile sınırlı kalmadığını anlatan Doç. Dr. Gümrükçü, şöyle konuştu: ‘’Avrupa’ya vizesiz giriş Türklerin hukuki hakkıdır. Sadece vize konusunda değil 37 konuda Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın verdiği karar var. Tarım ürünlerinden tutun da İngiltere’de Türk öğrencilerinden alınan öğretim parasına kadar çok geniş haklar ortaya çıkıyor. ATAD’ın verdiği kararlar üye ülkeleri bağlıyor. ATAD’ın verdiği kararlar Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak. Bu kararlar Avrupa’da yaşayan 5 milyon Türk ile bunların Türkiye’deki yakınlarını da kapsıyor. Artık Anadolu’daki tüccar, Ankara ve İstanbul gibi şehirlerdeki iş adamlarından daha çok haklarını kullanmalı. Halkımız, kendisini çok yakından ilgilendiren bu konulara ve haklarına sahip çıkmalı.’’Türklerin Avrupa’da haklarını kullanmaları, kamuoyuna bilgi vermeleri için yeni bir sivil toplum kuruluşununa ihtiyaç olduğunu savunan Doç. Dr. Gümrükçü, ‘’Vize konusunda zarar gören vatandaşlara yardımcı olmak istiyoruz. Ancak, dosyada belgeler somut hale getirilmeli. Türklerin, Avrupa’da kullanamadığı bir çok haklar var. Bu hakların kullandırılması ise inkar ettirilmek isteniyor’’ dedi.
VİZE UYGULAMALARINDA FARKLILIKLAR VAR
ATAD’ın mahkeme kararlarının yine bazı medya kuruluşları ve kamu kurumlarınca farklı ve yanlış yorumlandığını kaydeden Doç. Dr. Gümrükçü, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’AB üye ülkeleri, halen yürüttükleri vize uygulamalarında bazı işverenlere üç ve hatta 5 yıllık süreli Schengen vizeleri verilirken, diğer işverenlerimize aynı hakkı tanımamaktadır. Bu uygulamaların Ortaklık Hukuku’na ters düştüğünü kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Sorun sadece vize masraflarıyla ve yine vize alabilmek için gerekli evrakı düzenlemek için harcanan zamanla ve diğer masraflarla sınırlı değildir. Sorun, dünyanın en dinamik sektörü durumuna geçen hizmetler sektöründe Türkiye’nin önünü kesmekle yakından ilgilidir.’’
Akdeniz Üniversitesi Atatürk Salonu’nda 22 Kasım tarihinde başlayacak sempozyuma konuşmacı olarak Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Bülent Pirler, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Celal Toprak, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamir Dinçşahin katılacak.
|