Hükümetin 2008 yılını yapısal reformlar açısından çok iyi değerlendirmek zorunda olduğunu vurgulayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ‘’Rekabet gücünü iyileştirecek yapısal reformları gerçekleştirmekte görev ve sorumluluk, hükümetimizin omuzlarındadır’’ dedi.
Gazetecilere yaptığı açıklamada Türk sanayisinin son derece güç şartlar altında hem iç pazarda hem dış pazarlarda rekabet mücadelesi verdiğini belirten Küçük, ‘’Ekonomi büyüyor, ihracatımız artıyor ama nasıl, neyin pahasına artıyor? Görünürdeki bu başarının arka planındaki maliyetlerin farkında mıyız? Verimliliğini artırma adına daha az işçi istihdam ederek, düşük kurun ucuzlattığı ithal girdiyi kullanarak, kur riski üstlenme pahasına dışardan borçlanarak ve karlılığından vazgeçerek elde etmektedir’’ diye konuştu.
Kurun rekabet gücü açısından taşınamaz bir noktaya gerilemesinin, ödenen bedelleri daha da artırdığını kaydeden Küçük, buna karşın rekabet gücüyle ilgili diğer şartlarda hiçbir iyileşme olmadığına işaret etti. Küçük, Türkiye’nin hâlâ Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı (OECD) ülkeleri içinde istihdam prim ve vergi yükünün en fazla olduğu ülke olduğunu, uzun vadeli ve uygun koşullarda finansman imkânının yeterli olmadığını, pahalı enerji, kayıt dışı ve yüksek vergi yükü problemlerinin devam ettiğini anlattı.
“Rekabet gücünü iyileştirecek yapısal reformları gerçekleştirmekte görev ve sorumluluk, hükümetimizin omuzlarındadır’’ diyen Küçük, hükümetin 2008 yılını yapısal reformlar açısından çok iyi değerlendirmek zorunda olduğunu vurguladı.
|