|
|
|
5 yıllık hedeflerimiz |
İhracatın 2013 yılına gelindiğinde 200 milyar doları aşması bekleniyor. Aynı yıl turizm gelirlerinin 40 milyar dolara ulaşacağı, 2012 yılında nominal faizlerin tek haneye indirileceği tahmin ediliyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in açıkladığı 3 aylık Eylem Planından sonra, 5 yıllık Eylem Planının ana hatları da belli oldu.
2008-2012 dönemine yönelik olarak hazırlanan Eylem Planına göre, rekabet gücünün artırılması ve ekonomik istikrarın sürdürülmesine yönelik tedbirlerin ihracat artışları için gerekli altyapıyı sağlamasıyla 2013 yılında ihracatın 200 milyar doları aşması hedefleniyor.
‘’Türkiye Turizm Stratejisi 2023’’ çerçevesinde tanıtım çalışmalarına hız verilmesiyle 2013 yılında turizm gelirlerinin 40 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Malî disiplinin sürdürülmesinin faiz oranlarının düşmesinde etkili olacağından hareketle, 2012’de nominal faizlerin tek haneye indirilmesi planlanıyor.
Siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması ve yapısal reformların devam ettirilmesiyle 2013 yılında millî gelirin 800 milyar dolara yaklaşması, kişi başına gelirin ise 10 bin dolara çıkması hedefleniyor. Makroekonomik istikrarın ve büyüme performansının devam ettirilmesi amacıyla mali disipline kararlılıkla riayet edilmesi ve bu bağlamda mali disiplinin yapısal reformlarla desteklenmesi öngörülüyor.
Plana göre, 2008-2010 döneminde dış ticaret işlemlerinde kullanılan bilgi ve belgeler kurumlar arasında elektronik ortamda paylaşılacak ve bütün işlemler iş süreçlerinde taraf olan kurumlarca standart dışı ticaret belgeleri kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek. KOSGEB her bir şirkete 10 milyon YTL ile katılım sağlayacak. 2009-2012 döneminde damga vergisi ile Banka Sigorta ve Muamele Vergisi oran ve/veya miktarları kamu finansman imkânları çerçevesinde kademeli olarak kaldırılacak.
Plana göre, başta Kuzey Marmara Otoyolu (3. boğaz köprüsü dahil) ve Gebze-Orhangazi-Bursa-İzmir Otoyolu olmak üzere yeni otoyol projelerinde etüt-proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni otoyol projeleri hayata geçirilecek.
Bu projelerde özel sektörün finansman ve işletme yeteneğinden azamî ölçüde yararlanılacak kamu özel işbirliği modellerinin uygulanması esas alınacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli olan bin 80 günde en az 600 gün prim ödemiş olma şartı son 120 gün çalışmış olma şart gibi şartlar esnetilecek, ayrıca işsizlik ödeneğinin miktarı artırılacak.
|
/ ANKARA
18.11.2007
|
|
|
Emeklinin katkı payı ödeyecek gücü yok |
Sosyal güvenlikte yapılması planlanan kimi değişikliklere işçi, işveren ve memur temsilcilerinin yanı sıra emekliler de karşı çıktı.
Alınan bilgiye göre, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Başkanları Kurulu gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. Toplantıda, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrasında tekrar ele alınan “Sosyal Güvenlik Reformu’’ düzenlemeleri değerlendirildi. Bu konuda ortaya çıkan görüş ve beklentiler Başkanlar Kurulu tarafından karar altına alındı. Kararda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonucunda yeni bir taslak hazırlandığı hatırlatıldı. “Taslak, işçi emeklilerine hiçbir iyileştirici değişiklik getirmediği gibi, sağlık harcamalarının genelinde (ayakta ve yatarak) katkı payı alınmasını öngörmektedir’’ görüşüne yer verilen kararda, şunlar kaydedildi:
“İşçi emeklisi, dul ve yetimlerinin katkı payı ödeyecek gücü yoktur. Katkı payı tasarıdan çıkarılmalıdır. Bu yapılmazsa, emeklilerin sağlık hakkı riske edilecek.’’
|
/ ANKARA
18.11.2007
|
|
|
İSO: Yapısal reformlar gecikmesin |
Hükümetin 2008 yılını yapısal reformlar açısından çok iyi değerlendirmek zorunda olduğunu vurgulayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ‘’Rekabet gücünü iyileştirecek yapısal reformları gerçekleştirmekte görev ve sorumluluk, hükümetimizin omuzlarındadır’’ dedi.
Gazetecilere yaptığı açıklamada Türk sanayisinin son derece güç şartlar altında hem iç pazarda hem dış pazarlarda rekabet mücadelesi verdiğini belirten Küçük, ‘’Ekonomi büyüyor, ihracatımız artıyor ama nasıl, neyin pahasına artıyor? Görünürdeki bu başarının arka planındaki maliyetlerin farkında mıyız? Verimliliğini artırma adına daha az işçi istihdam ederek, düşük kurun ucuzlattığı ithal girdiyi kullanarak, kur riski üstlenme pahasına dışardan borçlanarak ve karlılığından vazgeçerek elde etmektedir’’ diye konuştu.
Kurun rekabet gücü açısından taşınamaz bir noktaya gerilemesinin, ödenen bedelleri daha da artırdığını kaydeden Küçük, buna karşın rekabet gücüyle ilgili diğer şartlarda hiçbir iyileşme olmadığına işaret etti. Küçük, Türkiye’nin hâlâ Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı (OECD) ülkeleri içinde istihdam prim ve vergi yükünün en fazla olduğu ülke olduğunu, uzun vadeli ve uygun koşullarda finansman imkânının yeterli olmadığını, pahalı enerji, kayıt dışı ve yüksek vergi yükü problemlerinin devam ettiğini anlattı.
“Rekabet gücünü iyileştirecek yapısal reformları gerçekleştirmekte görev ve sorumluluk, hükümetimizin omuzlarındadır’’ diyen Küçük, hükümetin 2008 yılını yapısal reformlar açısından çok iyi değerlendirmek zorunda olduğunu vurguladı.
|
/ KAHRAMANMARAŞ
18.11.2007
|
|
|
Bozuk para tarihe karışıyor |
Bozuk paranın artık tarihe karıştığı ve kredi kartının bozuk paranın yerini almaya başladığı belirlendi. MasterCard tarafından her altı ayda bir yapılan MasterIndex Araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 40’ı, 35 YTL’nin altındaki harcamalarını da kredi kartı ile gerçekleştiriyor.
Araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, Türk halkının büyük çoğunluğunun, düşük tutarlı alış verişlerini gerçekleştirdikleri gazete bayii, büfe gibi bozuk paranın sıkça kullanıldığı işyerlerinde kredi kartı kabul edildiği takdirde, bu işyerlerinden gerçekleştirdikleri alış verişlerinde kredi kartlarını kullanacaklarını belirttikleri kaydedildi.
|
/ İSTANBUL
18.11.2007
|
|
|
Ekonomiye 35 milyar dolar kaynak |
Yılın ilk on ayında yeni şirket kuruluşları ve sermaye artırımlarıyla ekonomiye 38 milyar doların üzerinde bir kaynak girişi gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Ekim döneminde değişik sektörlerde faaliyet göstermek üzere toplam sermayeleri 10 milyar 531 milyon YTL (7 milyar 827 milyon dolar) olan 44 bin 664 yeni şirket kuruldu. Önceki yılın aynı dönemine göre yeni kurulan şirket sayısı yüzde 4.9, yeni şirketlerin toplam sermaye büyüklüğü de yüzde 39.6 oranında bir artış gösterdi.
Yılın ilk on ayında mevcut şirketlerden 24 bin 135’i ise toplam 36 milyar 262 milyon YTL’lik (24 milyar 135 milyon dolar) sermaye artırımına gitti.
Böylece Ocak-Ekim döneminde yeni şirket kuruluşları ve sermaye artırımları yoluyla ekonomiye toplam kaynak girişi 46 milyar 793 milyon YTL (34 milyar 778 milyon dolar) oldu.
|
/ ANKARA
18.11.2007
|
|
|
Yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü |
Yurdun önemli bölümünde etkili olan yağışlar, kuraklık sebebiyle bazı ürünlerde verim kaybı yaşayan çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, son dönemde etkili olan yağışların, tarımsal önemi bulunan merkezler açısından son derece sevindirici olduğunu vurguladı. Türkiye’nin önemli sebze-meyve üretim yerlerinden biri olan Bursa’da da yağışların, özellikle hububat ekim döneminde olan üreticileri bir nebze de olsa rahatlattığına işaret eden Sarı, şöyle konuştu: ‘’Çiftçilerimiz, lodosa rağmen hububat ekimini sürdürüyor. Bu sene kış aylarının üreticiler açısından iyi geçeceğini düşünüyoruz. Gerçi, sadece yağmurla olmuyor, kar yağışı da gerekli. Geçen sene çok fazla kar yağışı olmamıştı. Sonrasında kuraklık yaşandı. Şu anda yağmurla birlikte toprak nemini aldı. Hububat ekim zamanı yağan bu yağmur, çiftçilerimizin yüzünü güldürdü.’’
|
/ BURSA
18.11.2007
|
|
|
Fişte, kazı kazan yöntemi |
Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Maliye Bakanlığının fiş almayı özendirmek için kazındığında içinden ikramiye çıkacak satış fişi uygulaması yöntemini yaklaşık 2 yıl önce kendisinin önerdiğini belirterek, ‘’Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da desteklediği sistemin gecikmesi üzüntü verici’’ dedi.
Durak, Maliyenin vergi iadesi kalkınca fiş almayan vatandaşları teşvik etmek için Çin Halk Cumhuriyeti’nin kazı-kazan modelini incelemeye almasını ilk olarak kendisinin önerdiğini söyledi. Türkiye’de de uygulanarak vergi kaybının önlenebileceği önerisinde bulunduğu ve Bakan Unakıtan’ın ısrarla desteklediği sistemin gecikmesinin üzüntü verici olduğunu ifade eden Durak, şöyle konuştu: ‘’Çin’de başarılı olan bu sistemin Türkiye’de de uygulanması vergi gelirlerini önemli ölçüde artıracaktır. Uygulamaya geçilmesiyle birlikte çocuklar, anne ve babalarını fiş almaları için teşvik edeceklerdir. Almadıkları durumunda ise hesabını soracaklardır. Çünkü çocuklar fişlerin üzerindeki ikramiye şanslarını kullanmak isteyecekler. Vergi fişleriyle düzenlenecek çekiliş sayesinde fatura kullanımı da önemli ölçüde artacaktır.
|
/ ADANA
18.11.2007
|
|
|
TESK: KDV geliri 146 milyar YTL |
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, 2002-2006 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde Türkiye’nin KDV gelirlerinin iddia edildiği gibi 67,1 milyar YTL değil, 146 milyar YTL olduğunu bildirdi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği (APMD) tarafından düzenlenerek kamuoyuna açıklanan rapor ile yetkililerin ve kamuoyunun yanıltıldığını savunarak, 2002-2006 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde Türkiye’nin KDV gelirlerinin iddia edildiği gibi 67,1 milyar YTL değil, 146 milyar YTL olduğunu bildirdi.
Yaptığı yazılı açıklamada, büyük marketlerin 5 yıllık dönemde ödeği KDV’nin de toplam KDV gelirlerinin yüzde 70,5’i değil, yüzde 32’si olduğunu belirten Palandöken, söz konusu vergiyi büyük marketlerin değil, vatandaşların ödediğini vurguladı. Palandöken, ‘’Büyük marketler her nedense vatandaştan toplayarak devlete yatırdıkları vergileri açıklıyorlar, ama kendi ödedikleri kurumlar vergisini hiçbir zaman açıklamıyorlar. Gerekçesinde de (vergi mahremiyeti) diyorlar. Vatandaşın vergisini açıklamanın mahremiyeti yok, kendi ödedikleri verginin mahremiyeti var’’ dedi.
|
/ ANKARA
18.11.2007
|
|
|
Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı açılıyor |
Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı’nın resmi açılışı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile Türkiye ve Yunanistan başbakanlarının katılacağı törenle, bugün yapılacak.
İpsala gümrük sahasında gerçekleştirilecek törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ile ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman katılacak.
Türkiye bölümü yaklaşık 144 milyon dolara mal olan proje, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edilecek ilk gaz olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattının temeli de 3 Temmuz 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından atılmıştı. Proje ile Yunanistan’a ilk yıl 250 milyon metreküp Şahdeniz gazı, ikinci yıl 500 milyon metreküp ve sonraki yıllarda yıllık 750 milyon metreküp olmak zere toplam 15 yıl süre ile gaz ihracatı yapılacak.
Proje kapsamında 2012 yılında Yunanistan’a yılda 3,6 milyar metreküp ve İtalya’ya yılda 8 milyar metreküp gazın Hazar ve Ortadoğu kaynaklarından sağlanarak Türkiye üzerinden taşınması planlanıyor.
|
/ ANKARA
18.11.2007
|
|
|
ATO’dan ortak POS kullanımı çağrısı |
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, bankacılık sektörünü ortak POS kullanımına geçmeye çağırdı.
Kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, mağazalarda “POS cihazı enflasyonu’’ yaşanmaya başlandığını ve birçok iş yeri sahibinin de, POS cihazı enflasyonundan şikâyetçi olduğunu belirten Aygün, Avrupa’da her mağazada en fazla 1-2 POS cihazı bulunduğuna, Türkiye’de ise bu sayının 10’u aşabildiğine işaret etti.
Bankacılık sektörünü ortak POS kullanımına geçmeye çağıran Aygün, bankaların ortak POS kullanarak sağlayabilecekleri 300 milyon dolarlık tasarrufu da bankacılık işlemleri üzerinden aldıkları ağır ücret ve komisyonları azaltmakta kullanabileceklerini bildirdi.
|
/ ANKARA
18.11.2007
|
|
|
Eski kamyonlar hurdaya ayrılacak |
Ulaştırma Bakanlığı, eski olduğu için piyasadan çekilecek kamyon, tanker ve çekici cinsi taşıtlar ile otobüsler için ödenecek hurda bedelleriyle ilgili olarak tebliğ yayınladı.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan tebliğ, 1972 ve daha eski model kamyon, tanker ve çekici cinsi motorlu taşıtlar ile sürücüsü dahil 16 ve üstünde oturma yeri bulunan otobüs cinsi motorlu taşıtları kapsıyor. Tebliğ kapsamına giren araç sahipleri, hurdaya ayırma işlemlerini belirtilen takvime göre yapacaklar. Hurdaya ayrılmış olan taşıtın ‘’hurdaya ayrılmıştır’’ kaşeli trafik tescil belgesi ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğü’nün Kırıkkale Hurda Müdürlüğü, İzmir-Aliağa Hurda Müdürlüğü ya da Kocaeli-Seymen Hurda Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekiyor. Bu şartları yerine getiren araç sahipleri Ulaştırma Bakanlığından tebliğde belirtilen ödentiyi alabilecekler.
Ödeme işlemleri, hurdaya ayırma ve teslime ilişkin belgelerin MKEK tarafından Bakanlığa iletilmesinden sonra başlayarak en geç 1 ay içinde sonuçlandırılacak. Ödemeler, hak sahiplerinin dilekçelerinde belirttikleri banka şubesi ve hesap numarasına yapılacak.
|
/ ANKARA
18.11.2007
|
|
|
|