İhracatın 2013 yılına gelindiğinde 200 milyar doları aşması bekleniyor. Aynı yıl turizm gelirlerinin 40 milyar dolara ulaşacağı, 2012 yılında nominal faizlerin tek haneye indirileceği tahmin ediliyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in açıkladığı 3 aylık Eylem Planından sonra, 5 yıllık Eylem Planının ana hatları da belli oldu.
2008-2012 dönemine yönelik olarak hazırlanan Eylem Planına göre, rekabet gücünün artırılması ve ekonomik istikrarın sürdürülmesine yönelik tedbirlerin ihracat artışları için gerekli altyapıyı sağlamasıyla 2013 yılında ihracatın 200 milyar doları aşması hedefleniyor.
‘’Türkiye Turizm Stratejisi 2023’’ çerçevesinde tanıtım çalışmalarına hız verilmesiyle 2013 yılında turizm gelirlerinin 40 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Malî disiplinin sürdürülmesinin faiz oranlarının düşmesinde etkili olacağından hareketle, 2012’de nominal faizlerin tek haneye indirilmesi planlanıyor.
Siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması ve yapısal reformların devam ettirilmesiyle 2013 yılında millî gelirin 800 milyar dolara yaklaşması, kişi başına gelirin ise 10 bin dolara çıkması hedefleniyor. Makroekonomik istikrarın ve büyüme performansının devam ettirilmesi amacıyla mali disipline kararlılıkla riayet edilmesi ve bu bağlamda mali disiplinin yapısal reformlarla desteklenmesi öngörülüyor.
Plana göre, 2008-2010 döneminde dış ticaret işlemlerinde kullanılan bilgi ve belgeler kurumlar arasında elektronik ortamda paylaşılacak ve bütün işlemler iş süreçlerinde taraf olan kurumlarca standart dışı ticaret belgeleri kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek. KOSGEB her bir şirkete 10 milyon YTL ile katılım sağlayacak. 2009-2012 döneminde damga vergisi ile Banka Sigorta ve Muamele Vergisi oran ve/veya miktarları kamu finansman imkânları çerçevesinde kademeli olarak kaldırılacak.
Plana göre, başta Kuzey Marmara Otoyolu (3. boğaz köprüsü dahil) ve Gebze-Orhangazi-Bursa-İzmir Otoyolu olmak üzere yeni otoyol projelerinde etüt-proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni otoyol projeleri hayata geçirilecek.
Bu projelerde özel sektörün finansman ve işletme yeteneğinden azamî ölçüde yararlanılacak kamu özel işbirliği modellerinin uygulanması esas alınacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli olan bin 80 günde en az 600 gün prim ödemiş olma şartı son 120 gün çalışmış olma şart gibi şartlar esnetilecek, ayrıca işsizlik ödeneğinin miktarı artırılacak.
|