Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Demokratik Toplum Partisinin (DTP), kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesinde dâvâ açtı. Başsavcılık, dâvânın iddianamesini Anayasa Mahkemesine gönderdi. Başsavcı Yalçınkaya, DTP’nin “eylemlerinin ve üyelerinin beyanlarının devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne” aykırılık oluşturduğu, bu nitelikteki fiillerin partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve partinin söz konusu fiillerin odağı haline geldiğini savundu.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP), kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dâvâ açtı.
Başsavcılık, davanın iddianamesini Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, bir siyasî partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne açılan dâvâlarda, ‘’ceza dâvâsı’’ prosedürü izleniyor.
Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, raportör görevlendirecek. Anayasa Mahkemesi Heyeti, raportörün ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik bulunmazsa ‘’tensip tutanağı’ hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma dâvâsı sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. Bu yöntem ile birlikte iddianame ön savunmanın verilmesi için DTP’ye gönderilecek.
DTP, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş DTP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse dâvâlı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç bir toplantı günü belirleyecek, üyeler belirlenen günde biraya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.
DTP hakkındaki kapatma dâvâsını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa’da son yapılan değişiklikle bir siyasî partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek.
8 DTP’linin milletvekilliği düşecek
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin kapatılması istemiyle açtığı davada, ‘’beyan ve faaliyetleriyle partinin kapatılmasına neden olan’’ 8’i milletvekili 221 DTP’li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesini istedi. Anayasa Mahkemesi, DTP’nin kapatılmasına karar vermesi halinde 8 DTP’linin milletvekilliği düşecek.
|