Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasının AB müzakerelerini etkilemeyeceğini açıkladı. Avrupa Parlamentosunun aşırı sağ kanadına mensup üyelerinden Frank Vanhecke’nin yazılı soru önergesini cevaplandıran AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, AB’nin başörtüsünü düzenleyen bir muktesebatı olmadığını belirterek, “Bu konuda AB’nin bir tavrı yok” dedi.
Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasının AB müzakerelerini etkilemeyeceğini açıkladı. Genişleme Komiseri Olli Rehn, AB’nin başörtüsünü düzenleyen bir muktesebatı olmadığını belirterek, “Bu konuda AB’nin bir tavrı yok” dedi.
Yeni anayasa taslağında üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılacağına ilişkin bilgilerin basına yansıması üzerine konu, Avrupa Birliği gündemine de geldi. ABHaber’e göre, Avrupa Parlamentosu’nun aşırı sağ kanadına mensup üyelerinden Frank Vanhecke, AB Komisyonu’nun cevaplaması talebiyle Avrupa Parlamentosu Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Alman Weltonline’dan yaptığı alıntıya değindi. Vanhecke, bir sivil toplum örgütünün raporunda, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana “İslamlaşan” yönetimde kadınların durumunun giderek daha zorlaştığının iddia edildiğini hatırlattı. AKP hükümetinin yeni Anayasa’da Türk üniversitelerinde gelenekselleşen başörtüsü yasağını ortadan kaldırmaya karar verdiğini ifade eden Vanhecke, üniversite ve basından bu karara karşı “siyasal simge” olduğu gerekçesiyle tepkiler geldiğini kaydetti. Vanhecke, “2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, başörtüsü yasağının temel özgürlükler açısından bir insan hakkı ihlali olmadığına karar vermiştir” dedi.
Frank Vanhecke, Avrupa Komisyonu’nun AİHM kararını eleştirdiği yönünde haberler bulunduğunu belirterek, bu haberlerin doğru olup olmadığını sordu. Belçikalı vekil, “Türkiye’de süren İslamlaştırmayı sergileyen yukarıdaki karar devam etmekte olan müzakereleri nasıl etkileyecektir?” diye sordu.
REHN: TÜRBANLA İLGİLİ MUKTESEBAT YOK
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise cevabında Türkiye’de anayasa değişiklikleri üzerine tartışmaların Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bir grup uzmanın hazırladığı yeni anayasa taslağının AKP’ye sunulmasından sonra sürdüğünü bildirdi. Bu tartışmadan sonra TBMM’de oylama yapılacağını yeni anayasa’nın yürürlüğe girmesinin ise referandum konusu olduğunu hatırlatan Rehn, “Profesör Ergun Özbudun tarafından sunulan anayasa taslağı Türk eğitim sisteminde İslâmî başörtüsü hakkında uygulanacak kurallar konusunda iki alternatif değişiklik önerisini içermektedir. Komisyon, bu konuyu düzenleyen bir AB muktesebatının bulunmadığını ve üye devletlerde değişik uygulamaların yürürlükte olduğunu belirtir” dedi. Avrupa Birliğine üye ülkelerde üniversitede başörtüsü yasağı yok.
|