Ekonominin önde gelen sorunlarından olan kayıt dışılıkla, 2008 yılında dört koldan mücadele edilecek. 2008 yılı programından derlenen bilgilere göre, gelecek yıl kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yönelik ‘strateji’ belirlenecek.
Bu kapsamda, Gelir İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda, DPT, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, EPDK, TAPDK ve BDDK gibi kurumların işbirliği ile kayıt dışı ekonominin nedenlerini, sonuçlarını ve boyutunu bütüncül şekilde ortaya koyan bir analiz yapılacak.
Söz konusu nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri geliştirilecek ve konuya ilişkin atılacak somut adımlar, performans göstergeleriyle birlikte bir takvime bağlanarak kayıt dışıyla mücadele stratejisi hazır hale getirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının öncülüğünde de kayıt dışı işçi çalıştırılmasını önlemeye yönelik kurumlar arası etkin işbirliği ve koordinasyon sağlanacak.
Kurumların mevzuatı çerçevesinde kayıt dışı istihdam ve yabancı kaçak işçi çalıştırılmasınını önlenmesi konusunda birlik sağlanması ve kurumlar arasında işbirliğinin geliştirilmesi suretiyle kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla ‘’ortak eylem protokolü’’ imzalanacak.
Öte yandan kayıt dışı ekonomiyle mücadelenini denetim boyutunu güçlendirme ve etkinleştirmeye yönelik uygulamalar hayata geçirilecek ve gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Kayıt dışı istihdamla mücadelenin denetimi boyutunda, kurumlar arası işbirliği sağlanacak. Bu çerçevede işçi ücretlerinin bankalar aracılığıyla ödenmesi ve banklar ile ilgili kamu kurumları arasında bu ödemelere ilişkin bilgilerin paylaşımı doğrultusunda yasal düzenlemenin Eylül ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Bu sayede işçilerin kayıtlılık durumu ve eksik bildirimlere ilişkin kontrollerde kolaylık sağlanmış olacak.
“ALO KAÇAK İŞÇİ HATTI’’
İhbarların zamanında ve kolaylıkla yapılabilmesini teminen, işçilerin sosyal güvenlik konusunda hak kayıplarının önlenmesi ve kişilerin ihbar ve şikayetlerinin yaparak kısa sürede sonuç alabilmelerini ve denetimlerin zamanında yapılabilmesi amacıyla ‘’alo Kaçak İşçi Hattı’’ kurulacak. Kaçak işçi çalıştıran işletmeler de kamu ihalelerinden belli bir süreyle men edilecek.
Bu kapsamda 4734 sayılı Kamu ihale kanununda kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla değişiklik yapılacak ve kayıt dışı işçi çalıştırdığı saptanan işveren, tüzel kişi olması halinde tüzel kişiliğin yanı sıra ve onların ortak olduğu diğer şirketler de, kamu ihalelerinde 5 yıl süreyle giremeyecekler. Kayıt dışı istihdamla mücadeleyi kolaylaştırmak amacıyla 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununda değişiklik yapılacak.
Kimlik Bildirme Kanununda yapılacak değişiklikle genel kolluk kuvvetlerine ait karakollara il merkezlerinden de sorgulanabilen bilgisayar terminalleri kurulması yoluyla başta otel, özel sağlık kurumları, tatil köyleri olmak üzere her türlü ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlara ait bilgilerin sigorta müdürlüklerindeki bilgilerle çapraz kontrolü yapılabilecek ve bu iş yerlerinde kayıt dışı çalışanların sosyal güvenlik kapsamına alınması sağlanabilecek.
Denetimde etkinliğin artırılması kapsamında da Bilgisayar Destekli Denetim ve Risk Analizi Merkezi kurulacak.
AKARYAKITTA SIKI TAKİP
Öte yandan gelecek yıl kaçakçılıkla ve suç gelirlerinin aklanmasıyla etkin şekilde mücadele edilecek. Taşıt Kimlik Birimi Sistemi Projesinin Mart ayı sonu gibi uygulamaya konması böylelikle akaryakıt istasyonlarınca belgelerin gerçek sahiplerini düzenlenmesi ve akaryakıt sektöründe kayıt dışılığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Gelecek yıl, ‘suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine’ yönelik ikincil düzenlemeler hayata geçirilecek.
Suç gelirlerinin aklanması ve terörün Finansmanının önlenmesine ilişkin olarak yükümlülerin, eğitim, iç denetim, iç kontrol ve risk yönetim sistemleri oluşturmaları, uyum görevlisi atamaları ve diğer tedbirler hakkında yönetmelik çıkarılacak, ayrıca Kimlik Tespiti Tebliği ve Şüpheli İşlem Tebliği yayımlanacak.
Bu arada Kayıt dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamın zararları anlatılacak, bilgilendirme kampanyaları ve televizyon programları düzenlenecek.
|