Türkiye her bin kişiden 1’inin kitap okuduğu bir topluma sahipken, en çok TV izleyen ülke olan ABD’nin önüne geçerek dünya birincisi oldu. Samsun Yazarlar Eğitim ve Kültür Derneği (SAY-DER) Başkanı Ahmet Seven, “Dünyada kitap okumada sonuncu televizyon izlemede ilk sıradayız” dedi.
Türkiye’de her bin kişiden sadece 1’i kitap okurken, gençlerin yüzde 70’i ise hiç kitap okumuyor. Okullaşma ve okuryazar oranı kitap okuma oranıyla arasında uçurumlar oluşuyor. Okuryazar sayısı artıyor, fakat kitap okuyan sayısı azalıyor. Türkiye’de temel ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada yer alıyor. Bir Japon’da kişi başına yılda 25, İsviçre’de 10, 6 Türk’e ise bir kitap okuma oranı düşüyor. Kitap için yılda kişi başı sadece 45 sent (yaklaşık 8 YTL) harcama yapılıyor. Kitap okuma oranında gerilerde seyreden Türkiye, TV izleme oranında ise dünya birinci olarak ön sırada yer alıyor.
TV İZLEMEDE DÜNYA BİRİNCİSİ OLDUK
SAY-DER Başkanı Ahmet Seven, ülkede geçmiş yıllarda günde 3.5 saat televizyon seyretme oranıyla ABD’den sonra dünyada ikinci sırayı almaktayken, son yıllarda dizi film furyasıyla birlikte 4 saate çıkarak ilk sıraya yerleştiğini söyledi. Dünyada en çok televizyon izleyen ülke durumuna gelindiğini ve bunun büyük bir kaygı oluşturduğunu belirten Seven, resmî kayıtlara göre Türkiye’de 394 bin kütüphaneye karşılık, 400 binden fazla kahvehane olduğunu, özellikle emekli yuvası haline gelen kahvehanelerde oyun ile TV ve evde bulunun kişilerinde büyük çoğunluğunu TV izleyerek geçirdiğini kaydetti.
BAŞARIYI ETKİLİYOR
TV izleme oranın yüksek olmasının ülke için büyük bir sorun olduğunu, izlenen programların çocuğunun bireye faydasının bulunmadığını ifade eden Seven, “Televizyon seyreden insanın dikkati dağılmakta başka şeylerle bağlantı kurmakta zorlanmaktadır. Bu durum özellikle çocuklarda başarıyı etkilemektedir. TV başında gereksiz programlar izleyerek, insan kendine en büyük zararı vermektedir” dedi.
|