Mersin’in Tarsus ilçesinde, ayda 100 bin dolayında fidan yetiştiren firma, anaç gül aşılamasında çamaşır mandalından yararlanarak diğer yöntemlere göre yüzde 40 daha yüksek başarı sağlıyor.
Yenice beldesinde kurulu tarım ürünleri firmasında görev yapan Ziraat Mühendisi Fatma Kara, genel olarak gül fidanı üretiminde bu alanda faaliyet gösteren firmaların ‘’göz aşısı’’ olarak adlandırılan aşılama yöntemini kullandıklarını belirtti. Araştırmalar sonucunda, aşılamada çamaşır mandalından yararlanarak başarıyı artıracaklarını tespit ettiklerini anlatan Kara, uygulamadan son derece memnun kaldıkları için firmanın şimdi tamamen bu yönteme geçtiğini söyledi.
Türkiye’de, ‘’mandal yöntemi’’ni uygulayan tek firma olduklarını belirten Kara, şöyle konuştu: ‘’Yaklaşık 20 dönümlük kapalı alanda anaç çubuklar üzerinde gül fidanı üretiyoruz. Uyguladığımız yöntem, diğerlerine göre, yüzde 40 daha fazla verim sağlıyor. Aşılanacak çubukları çamaşır mandallarıyla gövdeye tutturuyoruz. Böylelikle aşının gövdeyle kaynaşması daha başarılı oluyor ve elde ettiğimiz verim de artıyor. 60 gün içinde fidanlar ekilebilir duruma geliyor.’’
Ayda 100 bin dolayında gül üretimi yaptıklarını anlatan Kara, en büyük müşterilerinin ise belediyeler olduğunu kaydetti.
|