Türkiye-AB arasında uzun bir süredir yavaşlayan üyelik sürecinin hızlanması için konferanslar düzenleniyor. Sivil toplum kuruluşlarının ön ayak olduğu konferanslarda Türkiye konuşulacak, üyelik sürecinde yaşanan tıkanıklıklar ele alınacak.
İlk konferans yarın Brüksel’de yapılacak. Roma merkezli Istituto Affari Internazionali (IAI) ve Türkiye Ekonomi Politika Araştırma Vakfı TEPAV ile Avrupa Parlamentosu Enformasyon Ofisi’nin işbirliği ile hazırlanan konferansın ana başlığı “Türkiye’yi Konuşmak.”
Konferans’ta IAI-TEPAV tarafından Eylül 2007’de hazırlanan “Koşulluluk, Etki, Önyargı” konulu raporun sunumu da yapılacak.
İkinci konferans ise 5-6 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapılacak. AB-Türkiye ilişkilerini konu alan Boğaziçi Konferansı’nın konusu “AB ve Türkiye Birbirinden Uzaklaşıyor mu?” olacak.
British Council, Centre for European Reform (CER) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) tarafından ortaklaşa düzenlenen konferans İstanbul’da yapılacak.
Konferansın ilk günü İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Genişlemeden sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn ve Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in konuşmaları ile açılacak.
6 Ekim’de gerçekleşecek ana seminerde ise AB-Türkiye ilişkilerinin en önemli ve tartışmalı yönleri ele alınacak. Konferansta şu başlıklar tartışılacak:
* Türkiye ve AB’nin Avrupa için ortak bir vizyonu var mı?
*AB, Türkiye ve Ortadoğu
* Ekonomik bütünleşme ve enerji
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Boğaziçi Konferansı’nda önümüzdeki on yılda AB-Türkiye ilişkileri geliştikçe ortaya çıkması beklenen bazı sorunların ele alınabilmesi için imkan oluşturması bekleniyor.
|