Muz üretiminin merkezi olan Mersin’in Anamur ilçesinde üreticilerin yüzde 75’inin, laboratuvar ortamında doku kültürü ile üretilen fidanları tercih ettiği bildirildi.
Anamur Ticaret ve Sanayi Odası (ANTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Hedef Fidancılık ortaklarından Mehmet Ceren, yaptığı açıklamada, Anamur’da yetişen muzun ithal muzla rekabet edebilmesi için üreticilerin doku kültürü ile üretilen fidanları tercih etmeye başladığını söyledi.
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak muz üretiminin dünyanın her yerinde modern şekilde yapılmaya başlandığını ifade eden Ceren, ‘’Biz de Anamur’da yetiştirilen muzun ithal muzla rekabet edebilmesi için değişimin şart olduğunu görerek, 2000 yılından itibaren doku kültürü ile üretilen ithal Grand Nain ve gözlemleme suretiyle elde edilen yerli Şimşek cinsi muz fidanlarını yetiştirmeye başladık’’ dedi.
Ceren, şöyle konuştu: ‘’Yeni çeşitlerle Anamur’da muz üretimi daha modern ve kaliteli hale gelirken, ithal muzla rekabet edebilecek düzeye de ulaştı. Yıllardır yetiştirilen Dwarf Cavendish cins fidanlardan dönüm başına yılda 4-5 ton ürün alınırken, Grand Nain ve Şimşek cinsi fidanlardan 7-8, hatta üreticinin becerisine göre 9 tona kadar çıkan ürün alınabiliyor.’’
Doku kültürü fidesinin Hindistan’a 1980’li yıllarda girdiğini ifade eden Ceren, ‘’Bu konuda Türkiye’de geç kalındı. Devlet desteği verilmesi halinde Anamur muzu dünya piyasalarında yerini alacaktır’’ dedi.
|