Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonuna sunulan Türkiye karar taslağında serbest ve âdil bir ortamda yapılan genel seçimlerin TBMM’de daha fazla temsil imkânı sunmasının memnuniyetle karşılandığı ifade edilirken, yeni milletvekillerine “Türkiye’nin istikrarlı bir demokrasiye dönüşümüne” katkı yapmaları çağrısı yer alıyor ve seçimlerden oyunu arttırarak daha güçlü bir yetkiyle çıkan hükümetin reform sürecini hızlandırması isteniyor.
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonuna sunulan Türkiye karar taslağında ‘’Ordu üzerinde sivillerin tam kontrolü için daha fazla çaba gösterilmesi’’ gereği vurgulanadı.
Hollandalı Hristiyan Demokrat RiaOomen-Ruijten tarafından kaleme alınan ve AP Dış İlişkiler Komisyonu’na sunulan Türkiye kararı taslağınnda serbest ve adil bir ortamda yapılan genel seçimlerin TBMM’de daha fazla temsil imkânı sunması memnuniyetle karşılanırken, yeni milletvekillerine ‘’Türkiye’nin istikrarlı bir demokrasiye dönüşümüne’’ katkı yapmaları çağrısı yer aldı.
Seçimlerden oyunu artırarak daha güçlü bir yetkiyle çıkan hükümetin reform sürecini hızlandırması istenen taslak belgede, ‘’Türk Silahlı Kuvvetleri’nin siyasal sürece tekrar tekrar müdahalesinden endişe duyulduğu’’ belirtiliyor.
‘’Ordu üzerinde sivillerin tam kontrolü için daha fazla çaba gösterilmesi’’ gereği vurgulanan belgede, ulusal güvenlik stratejisinin belirlenmesi ve uygulanmasının sivil yetkililerin sorumluluğunda olması ve ordunun ve savunma politikasında TBMM’nin tam denetimine açılması isteniyor.
Türkiye’ye Ortaklık ve Ek Protokol’dan kaynaklanan yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi çağrısı yapılan taslak belgede, Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesinin değiştirilmesi ve Vakıflar Yasası’nın onaylanması talep ediliyor. AP’nin Türkiye karar taslağında, Hrant Dink cinayeti, Malatya’da 3 Hristiyanın öldürülmesi ve Ankara’daki terör saldırısı şiddetle kınanıyor.
Güneydoğu Anadolu’nun sosyal ve ekonomik kalkınması için kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyulduğu belirtilen taslakta, PKK ve diğer terörist grupların saldırıları şiddetle kınanarak terörizmle mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içinde olunduğu ifade ediliyor.
Taslak belgede Türkiye’ye, ‘’Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal edecek tek yanlı adımlardan kaçınması’’ çağrısı yapılıyor.
Karadeniz’de ve Orta Asya ülkeleriyle olan ilişkilerde Türkiye’nin önemine vurgu yapılan belgede, AB Komisyonu’ndan bu bölgelerle ilgili dış politikasını Türkiye ile işbirliğini güçlendirerek yürütmesi talep edilirken, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunamamasından üzüntü duyulduğu, Ada’da her iki taraftan BM sürecine yapıcı yaklaşmaları da isteniyor.
|