Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün adaylık sürecinde aralarında işçi, memur, işveren sendikaları, iş adamları örgütlerinin de bulunduğu bir çok STK’yı gezmesine karşılık insan hakları kuruluşlarıyla görüşmemesine bir anlam verilemedi. Konuyu Yeni Asya’ya değerlendiren insan hakları savunucuları, Gül’e kırgın olduklarını ifade ettiler.
İHTİYAÇ HİSSETMEDİLER Mİ?
MAZLUMDER Genel Başkanı Halit Çelik:
Şu ana kadar bizimle irtibata geçmediler. “STK’larla görüşüyoruz” dediklerine göre bunların içinde en önemli yer insan hakları kuruluşlarına aittir. Ama buna ihtiyaç hissetmediklerine göre onlara sormak lazım. Odalar, borsalar tam anlamıyla STK bile sayılmaz. Çünkü bunların çoğu yasal olarak zorunlu kuruluşlardır. STK, hükümetten bağımsız, insanların kendiliğinden oluşturdukları, bütçesini kendilerinin karşıladığı, hiçbir zorlama ve yasal zorunluluğa gerek kalmadan oluşan kuruluşlardır. Bu anlamda ne barolar, ne odalar, ne borsalar bize göre STK sayılmaz.
İNSAN HAKLARI GÜNDEMDE YOK
TİHV Başkanı Yavuz Önen:
Bu ana kadar bizimle görüşmek için bir talep gelmedi. İnsan hakları gündemde yok. Bunu AB’ye endeksli bir olay olarak algıladılar ne yazık ki. Her ne kadar, “Avrupa istiyor diye değil halkımız istiyor diye biz demokratikleşiyoruz” dedilerse de bu gerçeği yansıtmadı. Göstermelik insan hakları danışma kurulları kurdular. Ondan sonra hem onlar durdu hem de bizimle ilişkileri sıfırladırlar. “TCK 301’de de sivil topluma danışıyoruz” diyorlar ama bizim haberimiz olmuyor ya da biz dahil olmuyoruz oraya. Abdullah Gül’ün görüştükleri arasında şimdiye kadar biz yokuz bundan sonra vakti olur mu bilmiyorum.
HÜKÜMET, İNSAN HAKLARINA MESAFELİ
İHD Genel Başkanı Reyhan Yalçındağ:
Bizimle herhangi bir görüşme talepleri olmadı. Hükümetin 5 yıl önceki tutumu şimdikinden çok ileriydi. Şimdi geri noktadalar. İlk zamanlarda Başbakan Erdoğan veya Abdullah Gül’le görüşebiliyorduk. Sonradan bu tutumlarından vazgeçtiler. Şu anda da insan hakları STK’larına mesafeli duruyorlar. Türkiye’de STK’dan anladığımız sermaye örgüleri değildir. Tabiî ki TÜSİAD ve MÜSAİD’la da görüşsünler ama bu ülkenin insan hakları alanında mücadelesi olan örgütler var. Yok saymalarını geri bir tutum olarak değerlendiriyoruz. İnsan hakları gündemlerinde yok mu sormak lazım. Bu kadar sancılı bir süreçten geçiliyor. AB uyum süreci çok geriledi. O yüzden de iyi bir durumda değil. Görüşmek isteriz. Diyalogdan yanayız. Kendisine söyleyeceklerimiz var.
GÜL’ÜN GÖRÜŞTÜĞÜ STK’LAR
14 Ağustos’ta adaylığını açıklayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, siyasi partilerin yanında bir çok sivil toplum kuruluşuyla da görüştü. Gül’ün ziyaret ettiği STK’lar şunlar: Türk-İş, Hak-İş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TÜSİAD, MÜSİAD, MEMURSEN, KAMU-SEN, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), KESK, Türkiye Barolar Birliği (TBB).
|