Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta geçen yıla oranla anız yangınlarında önemli bir düşüş gözlenirken, çiftçinin hasat sonrasında tarladan kalan anızları yakmak yerine, saman haline getirip, kuraklık sebebiyle kış dönemi için stok yapan besicilere satmayı tercih ettiği belirtildi.
Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, Yozgat’ın geniş tarım topraklarına sahip olduğunu, bu toprakların büyük bölümünde ise hububat üretiminin yapıldığını hatırlattı. Ayyıldız, önceki yıllarda il genelinde hasat sonrasında her gün anızların yakılmak suretiyle yok edildiğine dikkat çekerek, ‘’Bunun önüne geçebilmek için geçen yıl Mahalli Çevre Kurulu aldığı kararla, anız yakanlara para cezası uygulanmasını kararlaştırdı’’ dedi.
Geçen yıl Temmuz ayının ilk haftasından itibaren tarladaki anızları yakan kişi veya tarla sahibine para cezası uygulanmaya başladığını kaydeden Ayyıldız, ‘’Geçen yıl temmuz ayının ilk haftasından Aralık ayının son gününe kadar tarladaki anızları yakarak yok eden 355 kişiye, bu yıl ise bugüne kadar sadece 71 kişiye idarî para cezası uygulandı’’ diye konuştu. Bu yıl önceki yıllara göre anız yangınlarının azalmasında para cezalarının yanı sıra, kuraklığa bağlı olarak saman haline getirilen anıza talebin fazla olmasının da etkili olduğuna dikkat çeken Ayyıldız, çiftçinin tarlada kalan anızı yakıp, hem kendisine hem de ülke ekonomisine ciddî zararlar verdiğinin farkına varmış olmasının sevindirici olduğunu anlattı.
|