Piyasada satılan bir kitapta sadece aptalların sekiz saat uyuyabileceği vurgulanıyor. Bu itham oldukça ağır bir itham ve yazarının ayrıntılı düşünmeden böyle bir ithamda bulunduğuna inanıyorum.
Zira öyle meslekler var ki, fiziksel veya zihinsel olarak vücudun metabolizmasını oldukça fazla etkileyerek çok fazla yorgunluk etkisi yapmakta ve vücudun sahibini sekiz saatten bile fazla uyumasına zorlayabilmektedir.
Bir beyin cerrahı düşünün ki, beyin kanaması geçiren komplike bir hastasını ameliyat etmek üzere gece yarısı çağrılıyor. Beyin cerrahı, daha önceden de bir hastayı ameliyat etmiş ve zaten yorgunluğunu atamamıştır. Üstüne üstlük bir de böylesine zor bir ameliyatla karşı karşıya kalmış ve iğneyle kuyu kazar gibi bir çalışmanın içine girmiştir. Bu tür ameliyatlar oldukça zor ve kılcal damarların şişerek patlamasıyla oluşmaktadır (subarachnoid hemorrhage). Bu yırtık damarın dikilmesi, kılcal denecek kadar ince aletlerle ve mikroskop altında gerçekleşebilmektedir. Beyin cerrahı hem zihinsel hem de fiziksel olarak oldukça çok yorulmakta ve ameliyatı başarıyla tamamladığında kendisini oldukça yorgun hissetmektedir. Yorgun vücudunu yatağa koyduğunda, eğer başka bir hasta yoksa, on saat bile uyuyabilmekte ve bu yorgunluğu atmaya çalışmaktadır. Şimdi bu kitabın yazarına göre bu beyin cerrahı da aptal olmaktadır. Oysa beyin cerrahı olmak öyle kolay bir şey değil. Son derece zeki olmak ve maharetli olmak gerekmektedir. Kitabın yazarı, kitabın isminde “yalnız” ibaresini koyduğundan, bütün sekiz saat yatan insanlar aptal konumuna indirgenmektedir ki, bu ağır bir hakarettir.
Bu örneğin dışında daha birçok meslek sahibi var ki, işlerinin gereği olarak çoğu kez sekiz saat veya daha fazla süre deliksiz uyku çekebilmektedirler. Bunları aynı kefeye koymak; yani aptal durumuna düşürmek, en azından, bu mesleklere karşı hakaret ihtiva etmektedir. Ancak son zamanlarda gerçekleştirilen bir çalışma ve ortaya çıkarılan bir buluş artık bu meslek sahiplerini, kitabın yazarına göre, aptallıktan kurtaracak görünüyor. Bu buluşla, kafanın belirli bölgelerine yerleştirilen kablolar beyine sinyal göndererek kısa sürede uyumayı sağlıyor. Uyku sorunu çekenler artık yastığa başlarını koyduklarında uyuyabilecekler.
ABD’de bulunan Wisconsin Madison Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının geliştirdikleri uyku makinesiyle insanın beynine zararsız manyetik titreşimler göndererek kısa sürede kaliteli bir uyku uyumasına ve kısa sürede (sekiz saatin altında) çok uyku uyumuş gibi bir rahatlık hissetmesine sebep olmaktadır. Araştırmanın başkanı olan Profesör Giulio Tononi, makineden beyne giden sinyalleri sadece kişinin uykuya dalmasını sağlayan bölgeye gönderdiklerini ve bu yöntemin birçok kişide denenerek başarıya ulaştığını söylüyor. Tononi, araştırma sırasında beynin muhtelif alanları arasındaki elektrik potansiyelinin farklarını kaydeden elektroensifalograf isimli cihazı kullandıklarını ifade ediyor. Kişinin uyku sırasında nabzının ölçülmesi için de manyetik uyarım makinesi kullanılmış. Uzmanlar yapılan çalışmalar sonucunda uyku esnasında kişinin dinlenmeye teslim olduğunu ve beynin birçok kısa dalga gönderdiğini belirtiyor. Uyku makinesi sayesinde kişinin beynine kısa dalga göndermenin ise uyku kalitesini artırdığını belirten Tononi, gün içinde dinlenmeye ihtiyacı olan kişilerin şekerleme yapmaları için de bu cihazdan faydalanabileceklerini söylemektedir.
Yani anlayacağınız sekiz saat uyuyarak aptal durumuna düşenler, artık bu makine sayesinde aptallıktan kurtulabilecekler. Bu sayede çok az uyku uyuyarak daha fazla iş yapabilecekler. Ancak bu ithamdan kurtulmanın maliyeti de yüksek olsa gerek.
|