Güneşli yaz günleri ve aşırı sıcak hava ne yazık ki yüksek tansiyon hastalarını olumsuz etkiliyor.
Fakat uzmanlar, hipertansiyonun sadece yaz aylarında değil, genel olarak çok dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu önemle belirtiyor. İdeal tansiyon değeri olarak büyük tansiyonun 12 ve küçük tansiyonun 8’in altında olması gerektiğini belirten Medical Park Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Özkan, büyük tansiyonun 14, küçüğün ise 9’un üzerinde olduğu durumları ‘Hipertansiyon’ olarak tanımladı.
Dr. Hakan Özkan; “Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nce ülkemizde yapılan çalışmaya göre Türkiye’de hipertansiyon görülme sıklığı yüzde 31.8’dir, yani içimizde her üç kişiden bir tanesi yüksek tansiyon hastası. Bu çalışmadan çıkan bir ilginç sonuç hipertansiyonu olan her üç hastadan ikisi tansiyon hastası olduğunun farkında değil. Ülkemizde yapılan bu büyük çalışmanın asıl ve en önemli sonucu ise hipertansiyonu olan hastaların ancak yüzde 21’inde yeterli kan basıncı kontrolü sağlanmaktadır. Yani 5 hipertansif hastanın dördünde tansiyon kontrolü yeterli yapılmamaktadır. Tüm bu veriler ile hipertansiyonun ülkemiz için ne kadar ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğu ortadadır” şeklinde konuştu.
BELİRTİLERİ NELER?
Yüksek tansiyon hastalarında özellikle sabahları ense bölgesinde ağrı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, sık idrara çıkma gibi belirtiler görüldüğünü ifade eden Özkan “Tansiyonu çok yüksek olan hastalarda hiçbir belirti olmayabilir. İşte bu yüzden sessiz ve sinsi bir hastalık olan hipertansiyon tanısının konulması gerçekten çok önemlidir. Çünkü hipertansiyon beyin kanaması ve felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetersizliği, görme kaybına neden olabilir ve ancak kan basıncı değerleri normal sınırlarda tutulan hipertansiyon hastalarında bunların oluşması önlenebilir. Tansiyon hastalarının yapmış olduğu bazı yanlışlar da var. Çoğu hasta ilacını ancak tansiyonu yükseldiği zaman almaktadır. Hastaların bir kısmı tansiyonu düşünce ilacı bırakacağını düşünmektedir. Oysa hipertansiyon tedavisi ömür boyu sürer ve kullanılan ilaçların ani bırakılması vücutta bazı tepkilere neden olur. İlaçların doktora danışılmadan değiştirilmesi de bir diğer yanlıştır. Hastalar komşusuna iyi gelen ilacın kendisine uygun olacağını düşünür. Ama hastalık değil hasta vardır. Bu nedenle tedavi hastaya özeldir. Dil altı veya çiğneme tableti olarak adlandırılan bazı ilaçlar gereksiz olarak kullanılmakta bu da kan basıncında ani düşmelere neden olmaktadır.”
|