Sosyal Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Berksun, kuraklık ve susuzluğun insan ve toplum psikolojisini etkileyeceğini belirterek, ‘’Kuraklık ve susuzluk anksiyete ve kaygıya yol açar’’ dedi. Ankara’da yaşanan su sıkıntısıyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Berksun, insan için iki şeyin önemli olduğunu, bunların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve bu temel ihtiyaçlarla birlikte günlük hayattaki alışkanlıklarını sürdürebilmeleri olduğunu ifade etti.
Su kesintilerinin ve insanın temel ihtiyaçlarından biri olan suyun gelecekte karşılanamayacak oluşunun insanlarda anksiyeteye ve ‘’gelecekte ne olacak kaygısı’’na yol açacağını anlatan Berksun, su kesintilerinin ve kuraklığın henüz tam anlamıyla anlaşılamadığını, yakın zamanda susuzluk ve kuraklığın çocuklar için gelecekte daha çok tehdit olacağını algılamaya başlayacaklarını ifade etti. Berksun, şöyle devam etti:
‘’Anksiyete çözülebilir sorunlar karşısında hissedildiğinde üstesinden gelinebilinir ama halledilemeyecek bir sorun ise anksiyetenin, kaygının yatışması mümkün olmayacaktır. Bu da insanların günlük hayatlarını bozacak. Kaygı çok derinleşirse, insanın günlük hayatını sürdürmesi çok zor olacaktır. İnsanın eve gittiğinde suyun olmadığını, yarın içecek suyunun olmayacağını düşünmesi ciddî problem.’’
Susuzluğun uzun sürmesi halinde gelişebilecek sıkıntılar hakkında yöneticileri de uyaran Berksun, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Bu tür kıtlık gibi durumlarda ortaya çıkan endişe ve kaygıyı yatıştırmanın en iyi yolu bilgilendirmekten geçiyor. Bu bilgilendirmenin gerçekçi bir zemine oturması gerekiyor. Uydurma bilgiler olmamalı. İnsanlara düzenli aralıklar ile bu bilgiler iletilmeli. Çözüm yollarına ilişkin de bilgi verilmeli. Endişe ve kaygılar yatışmazsa, insanlar yönetsel otoritelere karşı düşmanlık besleyeceklerdir. Zaman içinde toplumsal düzenin, hiyerarşinin bozulacağı kesin. İnsanların temel ihtiyaçları karşılanmadığında hiçbir siyasal düzen ayakta duramaz’’ dedi.
|