Engellilerle ilgili kuruluşların yeni hükümetten ortak beklentilerini dile getirdi. Ortak beklenti, ayırımcılığın ortadan kaldırılması oldu.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Zülfikar Akar, toplumda engellilerin en temel sorunlarının başında ayrımcılık geldiğini belirterek, hiçbir engellinin toplumdan ayrı görülmek istemediğini, aksine toplumla bütünleşmek istediklerini söyledi.
Akar, Türkiye de engellilik alanında hâlâ en önemli eksiğin toplumsal bilincin istenilen düzeye gelmemesi olduğunu belirtti. Bakıma muhtaç engellilerle ilgili düzenlemelerin sü’atle tamamlanması gerektiğini de belirten Akar, yeni dönemde ele alınması gereken bir başka konunun ise “bakım sigortası” olduğunu söyledi.
Sorunları hakkında bilgi veren Akar, engellilikle ilgili anne ve baba adayının gebelik öncesinden itibaren titizlikle incelenmesi gerektiğini de hatırlatarak, doğum sonrasında çocuğun hızlı ve yeterli bir sağlık kontrolünden geçirilmesinin, ‘muhtemel engelliliklerin erken tesbit edilmesi’ ve ‘gerekli tedbirlerin zamanında alınabilmesi’ açısından önem taşıdığını ifade etti.
Millî Eğitim Bakanlığının resmî rakamlarına göre, Türkiye’de eğitim çağında 1 milyon 100 bin engelli olduğunu belirten Toplumsal Duyarlılık ve Engelliler Entegrasyon Gönüllüleri (TODEG) Derneği Başkanı Mustafa Ateş de bunların sadece 132 bin 750’sinin eğitim alabildiğini söyledi. Ateş, devletin 0-6 yaş arası engelli çocuklar için ise hiçbir stratejisinin olmadığını iddia etti.
Özürlüler idaresi Başkanlığı’nda değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Ateş, “Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın ismi değiştirilmeli. Çünkü bu isim erken dönemde hizmet alınımını engelliyor. Bir etiket yapıştırıyor. Engelli bireyler kesinlikle etiketlenmek istemiyor. Kör, topal gibi hiçbir etiketi sırtında taşımak istemiyor” dedi. Ateş, engellilerle ilgili bir diğer sorunun ise, engellilerden sorumlu kamu kuruluşları arasında koordinasyon sağlanmaması olduğunu söyledi.
|