AB Komisyonu, Ekonomik ve Malî İşler Genel Direktörlüğü Türkiye’nin AB’yle üyelik görüşmeleriyle IMF programının sağladığı dayanak noktasının, Türkiye’ye makroekonomik istikrar getirdiğini belirtti.
AB Komisyonu Ekonomik ve Malî İlişkiler Genel Direktörlüğü tarafından hazırlanan, aday ülkeler tarafından sunulan “malî bildirimlerin” incelendiği “Occasional Paper” yayınlandı. Özel çalışmada, Hırvatistan, Makedonya ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeler değerlendirildi. 2007 mali bildirimde Türkiye’de AB Mali Standartları (ESA 95) ile tahakkuk etmiş faizlerin daha iyi bir şekilde düzenlenmesinin, faiz dışı bütçe dengesinde 2005’te ve 2006’da iyileşme getirdiği ifade edildi. Genel Direktörlük, Türkiye’de ücretlerin görece ılımlı arttığını, kamu harcama kesintilerinin “doğrusal” gittiğini, işsizliğin de görece yüksek olduğunu bildirdi, “Türkiye’nin borç dinamikleri üzerinde yapılan etraflı bir değerlendirme, faiz dışı fazlayı ve finansal maliyetlerdeki azalmayı daha ileri noktaya taşımanın artan önemini göstermektedir” dedi.
Raporda, Türkiye’de kamu finansmanının en önemli özelliklerinden birinin yüksek faiz yükü olduğu belirtildi. 2001’den bu yana iç reel faiz oranlarının yüksek seyrettiği, bunun ekonomide görece yüksek belirsizliği ve kısıtlı iç sermaye piyasasını yansıttığı belirtilen çalışmada, “Faiz oranları, döviz oranlarındaki dalgalanmalar ve piyasa duyarlılığındaki değişimlerle de yakından ilgili olmuştur. AB üyelik görüşmelerinin başlaması ve IMF programının sağladığı dayanak noktası makroekonomik istikrarı geliştirmiştir” denildi.
|