Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD), Merkez Bankası’nın 2006 Temmuz’unda yaşanan ekonomik dalgalanma sonrasında faizleri arttırmasının Türk ekonomisine maliyetinin 8 milyar 478 milyon YTL olduğunu iddia etti.
BORYAD’dan yapılan açıklamada, merkez bankalarının temel görevinin fiyat istikrarının sağlanması ve ülke ekonomisinin durumuna göre ülke parasının değerini belli bir aralıkta tutmak olduğu belirtilerek, “Merkez bankalarının ellerinde bu amaçla kullanabileceği birçok enstrüman bulunmaktadır” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Merkez Bankası gerek açık piyasa işlemleri ile gerek bankaların zorunlu karşılıklarını arttırarak gerekse açacağı ihaleler ile veya döviz piyasasına doğrudan müdahalede bulunarak döviz kurunun seviyesine müdahalede bulunabilir. Geçen sene yaşadığımız ve dış piyasalardan kaynaklanan likidite krizi sırasında Merkez Bankası’nın olabildiğince hızla bu tedbirleri aldığını gördük. Tedbirlerin peşi sıra dış piyasalarda yaşanan düzelme ile de döviz kurunda hızlı bir gerileme söz konusu oldu. Aynı dönemde Merkez Bankası yüzde 13.25 olan kısa vadeli borç verme faiz oranını önce yüzde 15’e ardından yüzde 17.50’ye çıkardı.
Dünya piyasalarında yaşanan bu dalgalanma sonucu diğer merkez bankaları da tedbir aldı ve bazıları faizleri arttırırken bazı ülke merkez bankaları ise faizleri değiştirmedi hatta azalttı. İşin ilginç tarafı diğer gelişmekte olan piyasalarda Merkez Bankası dalgalanma sonrasında faizleri tekrar hızla aşağıya çekmesine karşın TCMB faiz oranlarını değiştirmedi. Geçen dönemde T.C. Hazinesi yaklaşık 100 milyar YTL borcu çevirdi ve yeniden borçlandı. Bu dönemde Merkez Bankası’nın faizleri yüksek tutmadaki ısrarı neticesine Hazine yaklaşık 8 milyar 478 milyon YTL civarında ek maliyete katlandı.”
|