Yapılan spekülasyon ve tahriklere rağmen Türkiye’de halkın en fazla güvendiği kurumun Meclis olduğu ortaya çıktı. Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan ankete göre halk en fazla Meclis’e güvenirken, en az güvendiği kurum “yazılı basın” oldu. Aynı ankette halkın büyük çoğunluğunun AB’ye olumlu baktığı da belirlendi.
6. Eurobarometre Türkiye Ulusal Raporu / İlkbahar 2007 kamuoyu araştırma sonuçları açıklandı. 10 Nisan-10 Mayıs 2007 tarihleri arasında, bin 5 kişiyle yüzyüze yapılan ankette “Türkiye Kamuoyunun Üyelik Hakkında Görüşleri” soruldu.
HER ŞEYE RAĞMEN AB
Fransa’da Sarkozy’nin seçilmesinden sonra başlayan ters rüzgara rağmen Türk halkı AB hakkında olumlu düşüncesini korudu. Türkiye kamuoyunun yüzde 52’sinin “AB’ye üyeliğin iyi bir şey olacağını düşündüğü” ortaya çıktı. Aynı soruda “üyeliğin kötü olacağını düşünenler” ise yüzde 22 civarında kaldı.
AB üyeliğinin kötü bir şey olacağı fikrini destekleyenlerin oranı Güz 2005’te yüzde 15 iken bu oranın az da olsa artması ankette, “kamuoyunun AB üyeliği konusunda zihinlerde soru işaretlerinin bulunduğu bir dönemden geçiyor izlenimi verdiği” şeklinde yorumlandı.
“Herşeyi göz önünde bulundurduğunuzda, Türkiye AB’ye üye olmakla fayda sağlar mı yoksa sağlamaz mı?” sorusuna “fayda sağlar” diyenlerin oranı yüzde 62 olurken, “fayda sağlamaz” diyenlerin oranı ise yüzde 27 olarak belirlendi.
EN GÜVENLİ KURUM MECLİS
“AB’nin Genel İmajı” ile ilgili soruya verilen cevaplarda ise “Türkiye’de AB imajının olumlu” olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 53 oldu. AB genelinde yapılan ankette aynı soruya verilen cevap yüzde 52 oranında gerçekleşirken Türkiye’nin AB’ye daha iyimser baktığı şeklinde yorumlandı.
Aralarında yazılı basın, radyo, televizyon, internet, hükümet, Meclis gibi organların yer aldığı “Kurumlara Güven” sorusuna göre en güvenli kurum Meclis olurken, en az güvenilen kurum ise yazılı basın oldu.
Türkiye kamuoyunun yüzde 74’ü Meclis’e güvenirken, yüzde 64’ü “yazılı basın”a güvenmediğini belirtti.
Aynı araştırmada anket sonuçları ile ilgili yapılan değerlendirmede, “Türk halkının AB’ye katılım süreci ile ilgili kötümser olmadığını ortaya koyduğu, güçlükler karşısında belirli bir irade sergilendiğini gösterdiği” ifadeleri yer aldı.
|