Dünyada 50 yıldır devam eden kuş halkalama çalışmalarına beş yıl önce başlayan Akdeniz Üniversitesi, bu süre içinde 121 türden 55 bin 411 kuşa Türkiye halkası taktı.
Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ali Erdoğan başkanlığında kuş gözlem grubu, kuş göç haritasında eksik kalan Türkiye’ye ilişkin verilerin ortaya çıkabilmesi için beş yıl önce kuş halkalama çalışmalarına başladı. Şimdi de yerel yönetimler ve Özel Çevre Koruma Kurulu (ÖÇK) ortaklığında sabit bir istasyon kurmayı amaçlayan üniversite, Titreyengöl ya da Boğazkent’te kurulması düşünülen merkezle, bir yandan kuş halkalama çalışmasına katılan diğer ülkelerle daha sağlıklı bir koordinasyon oluşturulmasını planlıyor, diğer yandan da çalışmaların eko turizme getireceği kazancı dikkate alıyor.
Sadece Teksas’ın küçük bir kasabasındaki altı haftalık kuş göçü sezonunda kuş gözlemcilerinin 2 milyon dolar harcadığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ali Erdoğan, Titreyengöl ya da Boğazkent’in de bu yönüyle dünya markası olabilecek potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.
Dünyanın pek çok farklı bölgesinde kuş göçlerinin gözlendiğini, özellikle Avrupa’da sayıları milyonlarla ifade edilen gözlemcilerin, halkalama istasyonlarına gittiğini söyleyen Prof. Erdoğan, ‘’ABD’de kuş gözlemcileri bir yılda 7,6 milyar dolar harcıyor. İngiltere’de yılda bir kez düzenlenen Rutland Water Kuş Gözlem Festivali’nin üç günlük kazancı ise 3 milyon pound. Titreyen Göl’de 2002’den bu yana sürdürdüğümüz halkalama çalışmalarına da çok sayıda Alman ve Hollandalı geldi. Bölge, bu konuda marka olabilecek özellikte’’ dedi.
|