Devlet Bakanı Ali Babacan, ‘’Türkiye’nin, yalnızca fiziksel anlamda 2 kıtayı birleştiren bir köprü olarak değil, kültürler ve dinler arasında köprü olmak gibi çok daha önemli bir rolü var’’ dedi.
Ali Babacan, ‘’Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) Dışişleri Bakanları Konferansı’’ kapsamında delegasyon başkanları onuruna akşam yemeği verdi. Feriye Lokantası’nda düzenlenen yemekte konuşan Babacan, en az gelişmiş ülkelerin yapısal birtakım sorunlarla karşı karşıya olması nedeniyle oldukça zor durumda olduğunu söyledi. Babacan, BM Milenyum Zirvesinde alınan kararlarda uluslararası topluma, az gelişmiş ülkelere acil yardım çağrısında bulunduğunu ifade ederek, bunun kolektif bir sorumluluk olduğunun teyit edildiğini bildirdi.
Ali Babacan, ‘’2015 yılı milenyum kalkınma hedeflerini başarma sözünün yalnızca işbirliği yapılarak ve kararlı bir çabayla yerine getirilebileceğine’’ dikkati çekerek, gelişmiş ülkelerin, en az gelişmiş ülkelerin büyüme ve kalkınması konusundaki endişe ve umutlarını paylaştıklarını kaydetti.
Gelişmiş ülkelerin yardımlarını artırmasına ve en az gelişmiş ülkelerin tüm çabalarına rağmen, özellikle fakirliği azaltma konusunda hala zor durumda olduklarını anlatan Ali Babacan, en az gelişmiş ülkelere teknik yardım, finansal destek, ticaret ve yatırımı artırmak gayreti konusundaki sorumluluğu paylaşım sözü verdiklerini kaydetti.
Babacan, konferansta yapılan görüşmelerin, en az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçları ve problemleri konusunda ikili ve çok taraflı düzeyde işbirliğini artıracağına emin olduğunu söyledi.
Asya ile Avrupa’nın birleştiği noktada bulunduklarını hatırlatan Babacan, Boğaz Köprüsü’nün her iki kıtayı birleştirdiğini belirterek, ‘’Ancak Türkiye’nin, yalnızca fiziksel anlamda iki kıtayı birleştiren bir köprü olarak değil, kültürler ve dinler arasında köprü olmak gibi çok daha önemli bir rolü var’’ dedi.
|