Tuzlu suyu arındırmak dünya iklimine zarar veriyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF’in tuzlu su arıtma çalışmaları üzerine hazırladığı yeni raporda bu sonuca varıldı. Rapora göre, dünyada tabiî su kaynakları azalmaya devam ederken, tuzlu su arıtma çalışmalarında da patlama yaşanıyor ama bu durumun faturasını, yine iklim ödüyor.
Dünya nüfusunun beşte birini barındırmasına karşın, Çin, dünyadaki su kaynaklarının sadece yüzde 7’sine sahip. Daha fazla içme suyu elde etme çabası içindeki Çinliler, geçtiğimiz günlerde Şangay’ın güneyinde, deniz suyu arıtma tesisi kuracaklarını ilân ettiler. Ancak bu tür tesisler kuran sadece Çin değil. Dünyanın hemen her yerinde tuzlu su arıtma çalışmalarında patlama yaşanıyor.
Meselâ Körfez bölgesindeki temiz su ihtiyacının yüzde 60’ı bu yoldan karşılanıyor. İngiltere ve ABD de, tabiî su kaynakları yetersiz olan bölgelerdeki nüfusun hızla artması sebebiyle, tuzlu su arıtma tesislerini tercih eden ülkeler arasında.
Ancak Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nun raporu, tuzlu su arıtma çalışmalarının pahalı olduğu, enerji tüketimine yol açtığı ve küresel ısınmayı büyük ölçüde etkilediği sonucuna varıyor. Raporda, kalkınmakta olan ülke hükümetlerinin, bu yöntemi benimsemeden önce, sürdürülebilir kaynakları yeğlemeleri gerektiği çağrısı yer alıyor.
Çözüm su talebini azaltmak
Kuruluşun küresel temiz su programını yöneten Jamie Pittock, kalkınmakta olan ülkelerde, tuzlu su arıtma tesislerine olan eğilime de direnilmesi gerektiği inancında.
Çin ve Hindistan gibi büyümekte olan ekonomilere sahip ülkelerde, tuz arıtma tesisi kurma yönünde bir eğilim gözlendiğini kaydeden Pittock, “Biz bu ülkelerde genellikle en iyi çözümün, su talebini azaltmaktan, atık suyu yeniden işleyip kullanışlı hale getirmekten ve işlemler sırasında oluşan su kaybını azaltmaktan geçtiğine inanıyoruz” diyor.
|