Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerine kurulu olmadığını öne sürdü. Uzunoğlu, Gebze Genç Sanayici ve İşadamları Derneğince düzenlenen ‘’Türkiye ve Dünya Ekonomisi’’ konulu konferansta, Türkiye’nin dünyanın en borçlu 25. ülkesi olduğunu söyledi.
Dış borcun 5 yılda 130 milyar dolardan 210 milyar dolara çıktığını ifade eden Uzunoğlu, Türkiye’de sanayicinin ham madde ithal bağımlılığının arttığını savundu. Uzunoğlu, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’ye 2003 yılından itibaren 130 milyar dolar döviz girişi oldu. Böylece kur aşağıya düştü ve ithal ham madde girdi oranları artmaya başladı. İçeride maliyetler yüksek olduğu için sanayinin ithal bağımlılığı arttı.
Edirne’deki çeltik üreticisi çiftçimiz mazota 1,3 avro öderken, komşu Yunanistan’daki çeltik üreten çiftçi 0,57 avro ödüyor. Bizim çiftçimiz nasıl rekabet edecek? En yüksek enerji bizim ülkemizde. En yüksek vergi oranları bizde. Sanayici ne yapsın? Fabrikayı kapatsın, ithalatçı olsun, Çin’den mal getirip satsın daha iyi.’’
TAKAS EKONOMİSİ
Türkiye’nin takas ekonomisine sahip olduğunu ileri süren Uzunoğlu, ülkedeki ekonominin sağlam temeller üzerine kurulu olmadığını öne sürdü.
Konut sektörüyle ilgili örnek veren Uzunoğlu, şöyle devam etti: ‘’Son dönemde en fazla büyüyen konut sektöründe bir müteahhit konut yapacak. Demirciye, asansörcüye, malzemeciye para karşılığı daire veriyor, ortada para dönmüyor. Piyasada para yok. Her şey borç-alacak hesabıyla dönüyor. Vadeli çek sadece Türkiye’de kullanılıyor. Çeklerin arkasında imza atacak yer kalmıyor.’’Mevcut hükümetin, enflasyon, ekonomik büyüme, üretim artışı ve işsizlik alanlarında göreceli olarak başarılı olduğunu ifade eden Uzunoğlu, ‘’Bu başarı hükümetten değil, dünya ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelerden kaynaklanmakta. Hükümet sadece bu konuda şanslı’’ dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın ‘Türkiye’ye sıcak para gelsin, iyidir’’ sözünü de eleştiren Uzunoğlu, ‘’Bakkal dükkanı mı yönetiyorsunuz? Okumuş yazmış bir adam ‘sıcak para gelsin, iyidir’ der mi? Sıcak para iyi olur mu? Bir ülkenin ekonomisi üretime dayanmıyorsa sonu hayırlı olmaz’’ dedi.
|