Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve AB destekli ‘’Güneşevi Eğitim ve Uygulama Parkı Projesi’’ ile oluşturulacak ‘’Güneşevi’nde, vatandaşlara güneş enerjisinden nasıl yararlanacakları pratik olarak gösterilecek.
Yılda yaklaşık 3 bin saat güneş aldığı bildirilen şehirde güneş enerjisinin oluşturulacak Güneşevi’nde yemekten ısınmaya ve aydınlatmaya kadar bütün alanlarda pratik uygulamayla güneş enerjisinden nasıl yararlanılacağı ziyaretçilere gösterilecek. Ayrıca, enerjinin elde edilme biçimleri ve ölçümlerinin internet aracılığıyla 24 saat dünya ile paylaşılması hedefleniyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Proje Destekleme ve Geliştirme Birimi Genel Koordinatörü Selma Yılmaz, yaptığı açıklamada, AB tarafından finanse edilen, Devlet Planlama Teşkilâtının koordinasyonunda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen ve Büyükşehir Belediyesince uygulanan projeyle, enerji ve ekoloji konusunda bilinç artırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Projeyi önce güneş enerjisi olarak tasarladıklarını, ancak hayata geçirirken, ekoloji, malzeme seçimi, hidrojen, rüzgâr enerjisi gibi kavramların da çıkmaya başladığını ve bu yönde taleplerin gelmeye başladığını ifade eden Yılmaz, projenin büyük ilgi gördüğünü kaydetti.
Güneşevi’nin, güneş enerjisinin kullanım alanlarını gösteren 80 metrekarelik bir ev olduğunu ve temelinin de atıldığını belirten Yılmaz, projenin yaklaşık 90 bin avroluk bütçesi olduğunu kaydetti.
Bunun 78 bin avrosunun AB tarafından hibe edildiğini, kalan kısmını da Büyükşehir Belediyesinin karşıladığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
‘’Ancak evin inşaatı bu bütçe dışında. Bunu da sponsorların desteğiyle yapacağız ki, yerelde sahipliği artırmak ve evin tanıtımını yapmak için. Bilinç oluşturmak amacıyla hayata geçirilen ev 80 metrekare, 2 katlı ve ahşaptan yapılacak. Ayrıca bazalt taş gibi yerel malzemeler kullanılacak. Bu, enerji üreten bir ev olacak. Evin tüm enerji ihtiyacı kolektörler sayesinde güneşten sağlanacak. Burada ayrıca sembolik de olsa rüzgâr enerjisinin nasıl kullanıldığını gösteren bir sistem kuracağız. Evin yakınında atıl duran su kulelerinden az da olsa rüzgâr enerjisinin nasıl kullanılabileceğini gelen ziyaretçilere göstereceğiz.’’
|