Uzmanlar mangal keyfinin çok büyük sağlık riskleri taşıdığını belirterek, özellikle çocukların mangal etinden uzak tutulmasını istiyor.
Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi uzman doktor Dursun Bostancı, mangal yapmamayı tavsiye ediyor. ‘Bu tattan vazgeçemem’ diyenlere ise çocuklarını mangal etinden uzak tutmaya çağıran Bostancı, şu uyarıda bulunuyor: “Ne kadar dikkat edilse de mangal etine duman, partikül karışıyor. Ayrıca mangalda etlerin yanma, ya da çiğ kalma riski var. Bunun yanında tavuk ve kıymanın çabuk bozulması sebebiyle mangal yapana kadar sağlıklı koşullarda saklanması zorlaşıyor. Bütün bunlar bir risk. Bu durum kısa vadede zehirlenmelere, uzun vadede ise bazı alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Yetişkinlere nazaran bünyeleri daha hassas olan çocuklar daha çabuk ve çok etkilenebiliyor. Çocukların mangal etinden olabildiğince uzak tutulmasını tavsiye ediyoruz.”
Bostancı, pikniğe gidilirken çabuk bozulmayan ve çocukların severek tüketebileceği gıdaların götürülmesinin çocukları mangal etinden uzak tutacağını ifade ediyor. Pasta, börek gibi hamur işlerini çocukların severek yediğini hatırlatan Bostancı, ayrıca kuru yemiş tarzında eğlence yiyeceklerinin de çocukları oyalayacağını vurguluyor.
|