Türkiye’nin yeraltı suyunun yüzde 40’ını barındıran Konya Kapalı Havzası’nda su seviyesi, son 20 yılda 22 ile 40 metre arasında düştüğü bildirildi.
DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkaya, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarıyla dünya üzerinde önemli konumda bulanan Konya Kapalı Havzası’nı yakın gelecekte ciddi tehlikeler beklediğini vurgulayarak, “Özellikle tarımsal sulama amaçlı kontrolsüz su çekilmesi ve kuraklığın etkisi sonucu, son 20 yılda yer altı su seviyesi, alt havzalarına göre 22 ile 40 metre arasında düştü. Son 1 yılda ise düşüş 3 metre olarak gerçekleşti. Sorun giderek tırmanıyor. Şu anda Havzanın kuzey ve doğusunda bulunan sülfatlı su ile yer altı suları arasında kot farkı 5 metre kaldı. Yani yer altı su seviyesi 5 metre daha azalırsa sülfatlı su temiz suya karışacak. Bu durumda su tarımda kullanılacak, ancak özel arıtımdan geçmeden içilemeyecek” dedi. Mevlüt Pınarkaya, içilebilir özellikteki temiz yer altı suyu ile Tuz Gölü arasında kot farkının 15 metreye kadar indiğini vurgulayarak, “Önceden 50 metrenin üzerindeki fark 15 metreye kadar indi. ‘Olmaz, yaşanmaz’ denileni yaşamak üzereyiz. Böyle giderse 5-6 yıl sonra Tuz Gölü’nden yeraltı suyuna doğru akış başlayacak ve temiz su bozulacak. Tuzlu suyun karışması sonucunda yer altı suyu, arıtılsa bile içilemeyeceği gibi tarımda kullanılamayacak. Biraz katı olacak belki ama bu durumda Konya’da hayat tamamen bitecek. Çünkü kuraklık böyle giderse barajlar da yetmeyecek” diye konuştu.
Yeraltı suyunun tuzlu suyla karışmasından sonra temizlenmesinin kolay olmayacağını belirten Pınarkaya, “Yeraltından hiç su çekilmeden, bütün yağışların yeraltına inmesi beklenecek. Yer altı su seviyesi yükselecek ve basınç oluşacak. Bu yüksek basınç tuzlu suyu tekrar göle doğru itecek. Tabi bunların yaşanması için, yapılan hesaplamalara göre 1400 yıl gerekecek” dedi.
İçme suyu ihtiyacının Sultandağları’ndan gelen kar sularıyla karşılandığı Konya’nın Akşehir ilçesinde de, bu yıl yağışın az olması sebebiyle içme suyuyla araç ve halı yıkamak, bahçe sulamak yasaklandı.
|