Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ortadoğulu kadınlar buluştu

“Küresel Tehdite Karşı Bölgesel Kadın Dayanışması” ana başlığıyla gerçekleştirilen 8. Kadın Buluşması’nda biraraya gelen Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinden kadınlar, sözkonusu tehditi ve buna karşı neler yapılabileceğini konuştu.

Türkiye’nin birçok şehrinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarında faaliyetlerde bulunan kadınların biraraya geldiği Kadın Buluşması’nın 8. İstanbul’da gerçekleştirildi. Geçtiğimiz hafta sonu Merter Greenpark Otel’de yapılan toplantıda küreselleşmeyle birlikte Ortadoğuda görülen olumsuzluklar ve bunlarla nasıl mücadele edilebileceği ele alındı.

Düzenleme heyeti adına toplantının açılış konuşmasını yapan Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu, Batılı ülkelerin demokrasi, insan hakları gibi kavramları kullanarak Müslüman ülkelerde yaptıkları tahribatlara dikkat çekti. “Mazlûmdan yana olmamak, zalime destek vermektir” diyen Kerimoğlu, mazlûm bölge halkının yanında olmak üzere sivil bir hareketin ilk adımını attıklarını söyledi.

Buluşma’ya Mısır’dan katılan Gazeteci Nevvare Kâzım, küreselleşmeyle gelen ekonomik politikaların ülkesinin insanlarını nasıl fakir ve işsiz duruma düşürdüğünü anlattı. Küresel ekonomik politikalar sebebiyle artık Mısır’da 11-12 yaşındaki kızların çalışmak zorunda kaldıklarını da belirten Kâzım, “Ben sadece Filistin ve Afganistan için ağlamıyorum. İyi görünsek de biz de aynı problemleri yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Gazeteci-Yazar Nuray Mert, küresel mücadelelerde sürekli kadının merkeze taşındığına dikkat çekti. “Kadınlar arasındaki çatışma politikası üzerinden oyun sürdürülmekte” diyen ve İslâm dünyasına karşı yürütülen propaganda çalışmalarına da dikkat çeken Mert, kadınların hem ülkelerindeki sorunlarla hem de bu küresel propaganda olayıyla mücadele etmek zorunda olduğunu dile getirdi.

SÖMÜRGECİLİK MANTIĞI

BİRBİRİYLE BAĞLANTILI

On dokuzuncu yüzyıl sömürgecilik mantığıyla bugünkü uluslar arası ilişkiler mantığının birbiriyle bağlantılı olduğunu söyleyen Yazar Nazife Şişman, “Batılı kadın moderndir, ayrıcalıklı kadındır. Öteki, ezilmiş, kurtarılmayı bekleyen kadındır” söyleminin akademik alanda bile devam ettiğini vurguladı. “Küresel Tehditin Yöntem ve Stratejileri” başlıklı oturumun konuşmacılarından Ürdün’lü parlamenter Hayat Hüseyin Massima, terörizme karşı savaş ettiklerini söyleyen Batılıların aslında zulme karşı savaşanları yoketmeye çalıştığını söyledi.

Küreselleşmeyle gelen çok güçlü bir dalganın aslında Ortadoğu halklarını birbirine yakınlaştırdığını söyleyen İran’lı Gazeteci Zehra Nejat Behram, “Bununla beraber bizi birbirimizden ayıran duvarlar ördük. Bu duvarlarla yaşıyoruz. Oysa yıllardır arzuladığımız birlikteliği yakalayabiliriz” dedi. Behram, Ortodoğu kadınların birlik olmaması gerektiğini vurguladı.

Başkent Kadın Platformu’ndan Siyaset Bilimci Fatma Bostan Ünsal, “Medya, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, biz gerçekliğe bakarken onları algılayacak prizmalar sunarlar. Bu prizmalar genellikle sosyal gerçeklikten çok farklı şeyleri bize ulaştırır” dedi.

Yazar Yıldız Ramazanoğlu ise, Müslüman kadının hayatına yönelik saldırıların da olduğu şartlarda herkesin anlayabileceği bir ortak dil oluşturması ve soğukkanlı bir şekilde çalışması gerektiğini vurguladı.

Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Melek Taylan da, Tanzimattan itibaren Türkiye’nin yönünü batıya dönerken Ortadoğuyu ihmal ettiğini söyledi. “Araplardan koparmak ve kendimizi Batıya ait görmek” gibi bugün de hâlâ acısını çektiğimiz yanlış siyasetlerin devam ettiğini vurguladı.

“Amerika işgalini bitirmediği sürece aslında hepimiz büyük bir tehdit altındayız” diyen Küresel BAK aktivisti Yıldız Önen de Ortadoğuda barışın olmasının Amerika’nın bölgeden çıkarılmasına bağlı olduğunu anlattı.

IRAKLI MÜHENDİS DUÂ İSTEDİ

Toplantının ikinci günü konuşmacılarından Iraklı Mühendis Esma Nalbatlı, Amerika’nın Irak’a demokrasi, hürriyet ve huzur getireceğim dediğini fakat onun gözünün Irak’ın zenginliğinde olduğunu vurguladı. Saddam’ın devrinde beraber, kardeşçe yaşadıklarını söyleyen Nalbatlı, “Sizden bir ricam var, duâ edin. İyi insanların duâsına çok ihtiyacımız var. Ülkemizde iç savaş, işgal sona ersin, kardeşlik ve barış geri gelsin” şeklinde konuştu.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

22.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Cami de bizim, kışla da

  Türkiye kavşakta

  27 Mayıs'ın yıldönümünde DP yeniden doğacak

  Partiler seçim için kesenin ağzını açtı

  Ortadoğulu kadınlar buluştu

  ‘Demokrasi için birlik’ çağrısı

  Çözüm, demokraside aranmalı

  Dülger’in eşi DP’den aday adayı

  Yargıtay’da devir teslim

  CHP’li Önder için TBMM’de tören

  Yazıcıoğlu’nun aracı kaza yaptı

  TBMM’den Gürcü bürokratlara eğitim

  YSK, adayların uyması gerekli yöntemi belirledi

  Babacan: Korku ticareti yapanlar var

  Rüşvet teklifi iddialarına soruşturma

  e-hastanelere doğru

  Erzincan-Sivas karayolu kapalı

  Trakya’da yağmur sevinci

  Şiddetli geçimsizlik intihar sebebi

  Sünnet, uygun zamanda uygun şekilde yapılmalı

  Bozulan gıdalar hastalık saçıyor

  ‘Orhan Gazi’ suya indi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004