Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin yaptığı araştırmada erkeklerde ticari başarısızlık, kadınlarda ise aile geçimsizliği ve istediğiyle evlenememenin başta gelen intihar sebepleri arasında olduğu belirlendi.
Alınan bilgiye göre, ESOGÜ Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çınar Yenilmez başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Setenay Öner, Doç. Dr. Ünal Ayrancı, Araştırma Görevlisi Dr. Yasemin Kılıç ve Öğretim Görevlisi Dr. Gülcan Güleç, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerini baz alarak ‘’Türkiye’de 2003 Yılında Gerçekleşen Tamamlanmış İntiharlarda Cinsiyetlere Göre Bölgeler Arası Farklılıklar’’ konulu araştırma yaptı.
Türkiye’de farklı yaş gruplarındaki tamamlanmış intiharlarda intihar sebebi bakımından, cinsiyetler ile bireylerin yaşadıkları bölge arasındaki farklılıkları incelemek ve bölgeye özgü risk faktörlerine dikkati çekmek amacıyla yapılan araştırmada, DİE’nin düzenli olarak her yıl yayınladığı ‘’İntihar İstatistikleri Formu’’ndan yararlanıldı.
DOĞU ANADOLU’DA KADINLARDA
İNTİHAR ORANI YÜKSEK
İntihar oranları, kadınlarda Doğu Anadolu Bölgesinde yüksek, diğer bölgelerde ise erkeklerde daha yüksek olarak belirlendi.
24 yaş altı grubunda kadın intihar oranı erkeklere göre daha yüksekken 25 üzeri yaş gruplarında erkeklerde intihar oranı daha yüksek çıktı. 2003 yılındaki intihar olgularında bölge ile sebep ve sebebiyle cinsiyet arasında da önemli düzeyde ilişki olduğu belirlendi. 2003 yılında hastalık, öğrenim başarısızlığı ve ticarî başarısızlıktan intiharlar en önemli sebep. Erkeklerde geçim zorluğu, ticarî başarısızlık en önemli intihar sebepleri. Kadınlarda ise aile geçimsizliği ile hissi ilişki, istediğiyle evlenememe sebebiyle intihar etme daha yüksek oranda.
Ege Bölgesinde geçim zorluğu sebebiyle intihar, Akdeniz Bölgesinde hastalık sebebiyle intiharlar, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde öğrenim başarısızlığı, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise aile içi geçimsizlik en önemli intihar sebepleri.
Genel bir kavram olan aile geçimsizliği, okuma ve yazma oranının düşüklüğü, kız çocuklarının eğitime katılmasının zor olması veya engellenmesi, kırsaldan şehre göç olgusu, erken yaşta zorla evlendirilme, hızlı sosyal değişimler, kitle iletişim araçları ile sunulan farklı bir kültürün yaşantılarıyla çelişen genç kızların ataerkil toplum yapısının içinde kendi gerçeklerini tolere edememe gibi sosyo-kültürel sebeplere dayanıyor.
2705 İNTİHAR OLGUSU İNCELENDİ
Bu yıllıklardan yaş ve cinsiyet gibi demografik bilgilerle intihar sebepleriyle ilgili veriler toplandı. Türkiye’nin bölgeleri arasındaki karşılaştırması için 2003 yılı verileri esas alındı. Çalışmada yüzde 58,2’si erkeklerden, yüzde 41,8’i kadınlardan oluşan 2705 intihar olgusu incelendi.
Türkiye’nin 7 bölgesindeki tamamlanmış intihar oranları, 24 yaş altı, 25-64 yaş arası ve 65 yaş ve üstü olmak üzere 3 farklı grup esas alındı ve cinsiyetler arası karşılaştırma yapıldı.
Araştırma sonucuna göre, 2003 yılında gerçekleşen intihar olgularında bölge ile yaş, bölge ile cinsiyet arasında önemli düzeyde ilişki olduğu belirlendi. Bunun yanında yaş grupları ile cinsiyet arasında önemli düzeyde ilişki olduğu belirlendi. İntihar oranları, 24 yaş altında Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüksek düzeyde bulunurken, 25-64 yaş grubunda sırasıyla Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yüksek olduğu belirlendi.
|