Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bozulan gıdalar hastalık saçıyor

Yaz aylarında iyi korunmayan gıdaların bozulması sebebiyle besin zehirlenmesi ve ishal şikâyetleri artıyor. Uzmanlar ise, birçok hastalığın da bu aylarda başladığını ve dikkatli olunması gerektiğini vurguluyorlar.

Patnos Devlet Hastehanesi Başhekimi ve Aile Hekimi Uzmanı Doktor İbrahim Renkliçay, yaz aylarında besinlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılırken soğuk zincirinin çoğu zaman kırıldığını söyledi. Soğuk zincirinin kırılmasıyla mikropların daha hızlı üremeye başladığını belirten Renkliçay, mikropların sayısı arttıkça hastalık yapma riskinin de arttığına işaret etti.

Besin zehirlenmesi, 72 saat içinde bir mikroorganizma veya toksini ile bulaşmış bir besinin tüketiminin ardından ishal, bunaltı, kusma, karın ağrıları, karına kramplar girmesi gibi sindirim sistemini ilgilendiren bulguların ortaya çıktığı bir hastalık tablosu. Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık şartlarının olmaması, besin zehirlenmelerinin önemli bir sorun haline gelmesine yol açıyor. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun şartlarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor.

Soğuk zincirinin kırılmasıyla mikropların daha hızlı üremeye başladığını belirten Renkliçay, mikropların sayısı arttıkça hastalık yapma riskinin de arttığına işaret etti. Dr. Renkliçay, besin zehirlenmesinin tifo, dizanteri, kolera, brucella gibi hastalıklara da sebep olduğunu belirterek, mikropların kendini ishal, kusma, yüksek ateş, halsizlik gibi belirtilerle gösterdiğini kaydetti.

Açıktan satılan gıdalara dikkat

Aile Hekimi Uzmanı Renkliçay, açıktan satılan gıdaların insan sağlığı açısından tehlike teşkil ettiğini söyleyerek, insanların açıktan satılan besinlerin kesinlikle tüketilmemesini tavsiye etti. Renkliçay, ‘’Besin zehirlenmesi başta ishal olmak üzere bir çok hastalığın meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. Bunun için marketten aldığımız herhangi bir besinin kesinlikle son kullanma tarihine, açıkta olup olmadığına, orjinal paketinin içinde bulunup bulunmadığına dikkat etmek gerekiyor’’ dedi. Renkliçay, özellikle paketinden çıkarılmış gıdalardan uzak durulmasını isteyerek, yiyecek ve içeceklerin sağlık açısından buzdolabında belirli ısı derecesinde korunması gerektiğini kaydetti.

Sebze ve meyvelerin temiz bir suda bol bol yıkanmasının şart olduğunu dile getiren Dr. Renkliçay, pişmiş yiyeceklerin buzdolabı dışında bekletilmemesini, market ve benzeri yerlerden alınan gıdaların da kısa sürede tüketilmesinin gerekli olduğunu vurguladı. (cihan)

22.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Cami de bizim, kışla da

  Türkiye kavşakta

  27 Mayıs'ın yıldönümünde DP yeniden doğacak

  Partiler seçim için kesenin ağzını açtı

  Ortadoğulu kadınlar buluştu

  ‘Demokrasi için birlik’ çağrısı

  Çözüm, demokraside aranmalı

  Dülger’in eşi DP’den aday adayı

  Yargıtay’da devir teslim

  CHP’li Önder için TBMM’de tören

  Yazıcıoğlu’nun aracı kaza yaptı

  TBMM’den Gürcü bürokratlara eğitim

  YSK, adayların uyması gerekli yöntemi belirledi

  Babacan: Korku ticareti yapanlar var

  Rüşvet teklifi iddialarına soruşturma

  e-hastanelere doğru

  Erzincan-Sivas karayolu kapalı

  Trakya’da yağmur sevinci

  Şiddetli geçimsizlik intihar sebebi

  Sünnet, uygun zamanda uygun şekilde yapılmalı

  Bozulan gıdalar hastalık saçıyor

  ‘Orhan Gazi’ suya indi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004