Yaz aylarında iyi korunmayan gıdaların bozulması sebebiyle besin zehirlenmesi ve ishal şikâyetleri artıyor. Uzmanlar ise, birçok hastalığın da bu aylarda başladığını ve dikkatli olunması gerektiğini vurguluyorlar.
Patnos Devlet Hastehanesi Başhekimi ve Aile Hekimi Uzmanı Doktor İbrahim Renkliçay, yaz aylarında besinlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılırken soğuk zincirinin çoğu zaman kırıldığını söyledi. Soğuk zincirinin kırılmasıyla mikropların daha hızlı üremeye başladığını belirten Renkliçay, mikropların sayısı arttıkça hastalık yapma riskinin de arttığına işaret etti.
Besin zehirlenmesi, 72 saat içinde bir mikroorganizma veya toksini ile bulaşmış bir besinin tüketiminin ardından ishal, bunaltı, kusma, karın ağrıları, karına kramplar girmesi gibi sindirim sistemini ilgilendiren bulguların ortaya çıktığı bir hastalık tablosu. Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık şartlarının olmaması, besin zehirlenmelerinin önemli bir sorun haline gelmesine yol açıyor. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun şartlarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor.
Soğuk zincirinin kırılmasıyla mikropların daha hızlı üremeye başladığını belirten Renkliçay, mikropların sayısı arttıkça hastalık yapma riskinin de arttığına işaret etti. Dr. Renkliçay, besin zehirlenmesinin tifo, dizanteri, kolera, brucella gibi hastalıklara da sebep olduğunu belirterek, mikropların kendini ishal, kusma, yüksek ateş, halsizlik gibi belirtilerle gösterdiğini kaydetti.
Açıktan satılan gıdalara dikkat
Aile Hekimi Uzmanı Renkliçay, açıktan satılan gıdaların insan sağlığı açısından tehlike teşkil ettiğini söyleyerek, insanların açıktan satılan besinlerin kesinlikle tüketilmemesini tavsiye etti. Renkliçay, ‘’Besin zehirlenmesi başta ishal olmak üzere bir çok hastalığın meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. Bunun için marketten aldığımız herhangi bir besinin kesinlikle son kullanma tarihine, açıkta olup olmadığına, orjinal paketinin içinde bulunup bulunmadığına dikkat etmek gerekiyor’’ dedi. Renkliçay, özellikle paketinden çıkarılmış gıdalardan uzak durulmasını isteyerek, yiyecek ve içeceklerin sağlık açısından buzdolabında belirli ısı derecesinde korunması gerektiğini kaydetti.
Sebze ve meyvelerin temiz bir suda bol bol yıkanmasının şart olduğunu dile getiren Dr. Renkliçay, pişmiş yiyeceklerin buzdolabı dışında bekletilmemesini, market ve benzeri yerlerden alınan gıdaların da kısa sürede tüketilmesinin gerekli olduğunu vurguladı. (cihan)
|