Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Türkiye’nin süt üretiminde zengin olmasına rağmen tüketimde sınıfta kaldığını ifade etti.
Barut, 21 Mayıs’ın Uluslararası Sütçülük Federasyonu kararıyla 51 yıldır Dünya Süt Günü olarak kutlandığını belirterek birçok canlının doğar doğmaz aldığı ilk besinin süt olduğuna dikkat çekti.
Süte bebeklikten yaşlılığa kadar vücudun ihtiyaç duyduğunu, bu besinin kalsiyum, protein, A, B, D ve E vitamini bakımından zengin olduğunu kaydeden Barut, büyüme ve kemik sağlığı açısından mutlaka süte ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, anne adaylarının, yaşlıların, süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerektiğini kaydeden Barut, Türkiye’nin süt tüketimi bakımından gerilerde kaldığını ifade etti. Ayhan Barut, “Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SEK) hakim olduğu piyasaya, SEK’in özelleştirilmesinin ardından süt piyasasının yüzde 70’ini eline geçiren uluslar arası sermaye gurupları hakim oldular. Piyasaya hakim olan bu gruplar sektörle istedikleri gibi oynuyorlar. Geçmişte SEK tarafından fiyat istikrarı ve pazar güvencesi oluşturularak gelişim süreci teşvik edilirken özelleştirmenin ardından bu durum ortadan kalktı. Özellikle, son 4 yılda iktidarın uyguladığı politikalar hayvancılık sektörünü bitirme noktasına getirmiştir. Süt üreticisini ve hayvancılık sektörünü uluslar arası sermayenin insafından kurtaracak, arz talep dengesini kuracak, pazar güvencesini ve fiyat istikrarını sağlayacak bir yapının kısa sürede hayata geçirilmesi gerekmektedir.” dedi. Barut, sütün tarımsal üretim ve insan beslenmesi açısından son derece stratejik ve vazgeçilmez bir ürün olduğu dikkate alındığında konunun öneminin ortaya çıktığını da belirterek çocukların sütten mahrum bırakılmamasını istedi.
|