Bursa’dan doğan ve Bilecik’te Sakarya Nehri ile birleşen Göksu Deresi’ndeki kirlilik, Bilecik’in Osmaneli ilçesindeki sulu tarımı olumsuz yönde etkiledi. Çiftçiler tarlaları sulayamaz hale gelirken, derenin çıktığı ve kirlendiği yerlerin Bursa ili sınırları içinde olması, kullanılacak kirli suyun Bilecik sınırları içinde olması ise sorunun çözümünü engelliyor.
İller arasındaki yazışmalar sonuç vermeyince olan çiftçiye oluyor. Sakarya Nehrin’deki balık ölümlerinin sebebinin de bu kirlilikten kaynaklanabileceği öne sürülüyor.
Bursa’dan doğan, İnegöl ve Yenişehir’den geçerek Osmaneli’de Sakarya Nehri ile birleşen Göksu Deresi, Bursa’daki bazı sanayi kuruluşlarının kimyasal atıkları zehir akıtır hale geldi. Suyun rengi bile siyaha dönerken, çiftçiler sulamada kullandıkları suyu mahsulü kuruttuğu için kullanamaz hale geldi. Bunun üzerine harekete geçen Bilecik Valiliği başta olmak üzere, İl Çevre Orman Müdürlüğü, Osmaneli İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Belediye Başkanlığı çeşitli yazışmalar yaparak dereyi kirleten sanayi kuruluşlarına engel olunmasını istediler. Ancak, dereyi kirleten sanayi kuruluşları Bursa ili sınırları içerisinde olduğu için, girişimler sadece birer yazışma olarak kaldı.
Yazışmalardan sonuç alamayan Osmaneli Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş ise, kamuoyunun dikkatini çekmek için derenin kirli aktığı yere bir doğa yürüyüşü düzenledi. 150 kişilik bir grupla hem turistik amaçlı bir yürüyüş yapan, ancak vatandaşların deredeki kirliliği görünce adeta bir protestoya dönüşen yürüyüşün ardından bir değerlendirme yapan Başkan Çetintaş, Bursa’daki sanayi kuruluşlarının atıkları ile zehir akıtır hale gelen Göksu Deresi’nin ilçe tarımını vurduğunu, belirterek, Bursa İl çevre Müdürlüğü’nü göreve çağırdı ve Bilecik’ten gönderilen yazışmaların ne akıbetini sordu.
Özellikle küresel ısınma ile birlikte kuruyan su kaynaklarının tartışıldığı bir süreçte ortaya çıkan bu korkunç manzara karşısında sessiz kalamayacaklarını ifade eden Osmaneli Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş, ‘’İlçemizin içinden geçen ve yüz binlerce dönüm arazinin sulamasında kullanılması gereken, hem insanî, hem de ziraî hayat için büyük önem taşıyan Göksu Nehri, ne yazık ki, Yenişehir ve İnegöl’de bulunan bazı sanayi tesislerinin atıklarını nehre boşaltması nedeniyle varlığından yararlanılamaz hale gelmiş. İlçe Kaymakamlığımız ve Valiliğimiz öncülüğünde yapılan tahlil çalışmalarında suyun kimyasal atıklarla dolu olduğu ve yararlanılamaz hale getirildiği ortaya çıkmış olmasına rağmen Bursa İl Çevre Müdürlüğü’nün harekete geçmemesi düşündürücüdür’’ dedi.
Bu konunun takipçisi olacaklarını ifade eden Başkan Çetintaş, şunları söyledi: ‘’İlçemiz sınırları içerisinde Göksu nehrine herhangi bir şekilde yakın ve kirletebilecek durumda olan sanayi tesisimiz yoktur. Bunun yanında tahlil sonuçları gösteriyor ki, özellikle Mobilya ve deri imalatında kullanılan kimyasal atıklar Göksu nehrinde oldukça fazla miktarda görülmektedir. Hatta nehrin rengi bile içinde bulunan kimyasal atıkların rengine dönüşmüş durumdadır. İlçemizin can damarlarından biri olan Göksu Nehri’nin kurtarılması için biz üzerimize ne düşüyorsa sonuna kadar yerine getirecek ve yetkili mercileri harekete geçirmek için mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Öte yandan yürüyüşe katılan vatandaşla, gördükleri manzara karşısında dehşete düştüklerini dile getirdiler. 1,5 ay boyunca yapılan tahlil sonuçlarında, Göksu nehrinde yoğun miktarda kimyasal atık bulunduğu ve bu kimyasalların özellikle mobilya ve deri imalatlarında kullanılan malzemelerde bulunduğu ortaya çıkmıştı.
|