GAP bölgesindeki sanayiinin tarıma dayalı olduğu belirtildi. Yetkililer, işletmelerin yüzde 35’inin tekstil-konfeksiyon, yüzde 27’sinin gıda, geri kalan yüzde 38’lik üretimin de madencilik, enerji, lastik-plastik, kimya-ilâç, madeni ve elektronik eşya, motorlu araçlar ile diğer faaliyet alanlarında yapıldığını bildirdi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın son durum raporuna göre, bölge illerinde yapılan araştırmada, bölge sanayisinin tarıma dayalı olduğunun bir kez daha belirlendiği yer aldı.
Raporda, “Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa’da faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 35’i tekstil-konfeksiyon ve yüzde 27’si de gıda üretimi yapmaktadır. Geri kalanlar da çeşitli alanlarda faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerin oranları da yüzde 10’un üzerine çıkmamaktadır. Sağlanan veriler, bölgede tarıma dayalı sanayileşme sürecinin başladığını, ancak yeterli yatırım düzeyine ulaşılmadığını göstermektedir. Sanayileşme sürecinin gelişme ve tamamlanabilmesi için mutlaka teknoloji ağırlıklı yatırımların ve üretimlerin yapılması gerekmektedir” yer aldı.
Verilerde ayrıca, bölgedeki işletmelerin yüzde 50’sinin anonim, yüzde 46’sının limited şirket olduğunun belirlendiği kaydedilen raporda, işletmelerin yarısının gelişme ve büyüme için önemli bir hukuki yapı olan anonim şirket olarak yapılanmasının olumlu sayılabileceği belirtiliyor.
|