Sağlık Bakanlığı, havaların iyice ısındığı şu günlerde vatandaşları beslenme ve ölümlere yol açan kalp-damar hastalıkları konusunda uyardı.
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Türkiye’de gerçekleşen bütün ölümlerin ilk sırasında kalp-damar hastalıklarının yer aldığı vurgulanarak, vatandaşların özellikle yaz aylarında daha fazla dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.
Erken ölümlere yol açan ve kişilerin hayat kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmanın, alınacak ‘koruyucu tedbirler’ ile mümkün olduğu belirtilen açıklamada dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıklarının, ülkemizde de en önemli halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çekildi.
Açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğu ve bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiği ifade edilerek, “Özellikle sıcak yaz aylarında hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve-sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması ve fiziksel faaliyetlerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diabet, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alıyor” denildi.
SİGARAYA BAĞLI ETKİLER
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının, bütün ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığı vurgulanarak, bu ölümlerin önemli bir bölümünün 41-58 yaş grubunda gerçekleştiği bildirildi. Kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün, sigaraya bağlı sebeplerden gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, sigara dumanının içerdiği karbon monoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığı ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine sebep olduğu kaydedildi.
Sigaranın sıcakların etkisiyle bunalan insan vücuduna iki kat olumsuz etki yaptığı vurgulanan açıklamada, şu uyarılara yer verildi: “Kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için özellikle yaz aylarında sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak uzak durun. Beslenmede doymuş yağ oranını azaltarak, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranını artırın. Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin ve posa içeren yiyeceklerle meyve-sebze tüketimini artırın. Şeker ve tuzu alt düzeyde tüketin. Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutarak, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterin. Stresi azaltın. Alkol ve oksijensiz ortamlardan uzak durun. Spor yapın veya haftada 3-4 kez yarım saat yürüyüş yapın”. (iha)
|