Rusya’da Bediüzzaman Said Nursî’nin kitaplarının yasaklanması için açılan dâvâda, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin imzasıyla mahkemeye gönderilen görüşte, “Said Nursî’nin ünlü Kur’ân yorumcularından biri olduğu, eserlerinin müstesna şekilde aydınlatıcı unsurlar taşıdığı ve manevî değerler aşılanmasını sağladığı” belirtildi.
Rusya’da Bediüzzaman Said Nursî’nin kitaplarının yasaklanmasını için açılan dâvâda mahkeme Moskova Devlet Üniversitesi ve Tataristan Pedagoji Üniversitesi’nce hazırlanan raporları yetersiz buldu. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuttin imzasıyla mahkemeye gönderilen görüşte ise “Nursî’nin ünlü Kur’ân yorumcularından biri olduğu, eserlerinin müstesna şekilde aydınlatıcı unsurlar taşıdığı ve manevî değerler meydana getirilmesini sağladığı” belirtildi.
Rusya’da Said Nursî’nin kitaplarının, “din düşmanlığı yaydığı” iddiasıyla yasaklanması istendi. Rusya hükümetinin yayın organı Rossiskaya gazetesinin haberine göre, Moskova’daki bir mahkeme kapalı oturumlarla dosyayı inceliyor. Nursî’nin Rusçaya çevrilen kitaplarında İslâmın üstünlüğü propagandasıyla diğer dinlere karşı düşmanlık duygularını savunduğu iddia ediliyor.
Rosbalt Ajansı da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Tataristan Başkanı Mintimer Şaymiyev’in dâvâyla yakından ilgilendiğini yazdı ve mahkeme sonucunun ülkede faaliyet gösteren Nurcu hareketlerin geleceğini belirleyeceği yorumunda bulundu.
Rossiskaya gazetesi, savcılığın Moskova Devlet Üniversitesi ve Tataristan Pedagoji Üniversitesi psikoloji bölümü uzmanlarının hazırladığı raporu delil olarak sunduğunu, ancak mahkemenin raporu yetersiz bularak Rusya Bilimler Akademisi uzmanlarından görüş istediğini bildirdi.
MANEVî DEĞER KAZANDIRIYOR
Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuttin imzasıyla mahkemeye gönderilen görüşte, “Nursî’nin ünlü Kur’an yorumcularından biri olduğu, eserlerinin müstesna şekilde aydınlatıcı unsurlar taşıdığı ve manevi değerler meydana getirilmesini sağladığı” vurgulandı.
Moskova’ya taşınan dava ilk olarak 2005 yılında Tataristan’ın Naberejnaya Çelna kasabasındaki Nurcu bir örgüt hakkında soruşturma açılmasıyla başlamıştı. Suçlular bulunamadığı gerekçesiyle davanın düşmesinin ardından Tataristan Savcılığı Nursi’nin Rusçaya çevrilen kitaplarının yasaklanması için Moskova’da dâvâ açtı.
|