Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Yıldıray Çınar, ‘’Engelliler istihdam edildikleri takdirde, engel oranlarını yüzde 50 indirmiş sayılır’’ dedi.
Çınar, engellilerin istihdamının önemine işaret ederek, engellilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin çok büyük avantajlar sağladığını vurguladı. Bir işi olan engellinin, engelsiz bir insan gibi her türlü ihtiyacını karşılayabildiğini kaydeden Çınar, ‘’Engellinin işi artık onun eli, ayağı, gözü, kulağı oluyor. İşi sayesinde her türlü sıkıntısını çok rahat bir şekilde aşmış oluyor’’ diye konuştu.
Bir iş yerinin kanunen yüzde 3 oranında engelli çalıştırması gerektiğine dikkati çeken Çınar, buna uyulmadığını, yaklaşık 80 bin engellinin işsiz olduğunu söyledi. Engellilerin eğitim seviyelerinin son dönemlerde arttığını ifade eden Çınar, teknolojik yeniliklerle engellilerin çalışabilecekleri alanların da arttığını söyledi. Çınar, ‘’Büyük alış veriş merkezlerinde kameralı güvenlik sistemleri var. Ama buralarda ne yazık ki engelli olmayan insanlar çalışıyor. Halbuki, bu iş bir engellinin çalışabileceği en uygun işlerden biri’’ görüşünü dile getirdi.
Engellilerin iş hayatındaki sorunları
Türkiye’de iş hayatında da engelliler için sorunlar bulunduğunu anlatan Çınar, engellilerin 15 yılda emekli olduklarını, bazı meslek gruplarının ise fiili meslek süresinde emekli olduklarını, emekli maaşları ve tazminatlarını da itibari meslek süresi üzerinden aldıklarını söyledi. Engellilerin emekli ikramiyelerinin ve maaşlarının ise çalıştıkları 15 yıl üzerinden hesaplandığını belirten Çınar, bu durumda da, maaş ve tazminatların çok düşük olduğunu ifade etti.
Çınar, ayrıca 4 yıllık bir fakülte bitiren engellinin normal bir personelle aynı statüde işe girdiğini ve normal insanlarla aynı şartlarda çalıştıklarını söyledi.
Temel sorun ayrımcılık
“www.engelliler.biz’’ platformu kurucusu ve yöneticisi Bülent Küçükaslan ise kanunen iş yerlerinin yüzde 3 oranında engelli çalıştırması gerektiğini ancak bu kotanın işverenler tarafından ‘’statüsü düşük kadrolar’’ olarak algılandığını belirtti. Bu anlamda, eğitimli bir engellinin eğitimine uygun bir iş bulmasının neredeyse imkânsız olduğunu ifade eden Küçükaslan, ‘’Oysa yüzde 3 kota üniversite mezunları için değil, eğitimsiz engelliler için kullanılmalıdır. Onun dışında, çalışmak için kriter engelli olup olmamak değil, o işi yapmaya uygun eğitimin, becerinin ve diğer koşulların uygunluğu olmalıdır’’ diye konuştu.
Engellilerin, iş hayatındaki temel sorununun, ayrımcılık olduğunu iddia eden Küçükaslan, bu konuda yapılması gereken pek çok şey olduğunu söyledi.
|