Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel San’atlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu, Mimar Sinan’ın eserlerinin Anadolu’nun en büyük zenginliği olduğunu söyledi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu, Mimar Sinan’ın eserlerinin Anadolu’nun en büyük zenginliği olduğunu söyledi.
Adana Büyükşehir Belediyesi ve ÇÜ tarafından, Mimar Sinan’ı Anma Haftası münasebetiyle düzenlenen “Mimar Sinan’ı Anlamak” konulu konferansta konuşan Ramazanoğlu, ‘Koca Sinan’ olarak da anılan büyük üstadın eserlerinin Anadolu’nun en büyük zenginliği olduğunu söyledi. Ramazanoğlu, Mimar Sinan’ın büyük bir üstat olduğu için bazıları tarafından geçmişten bugüne kadar karalandığına dikkat çekerek, “Daha önceleri Mimar Sinan’a ‘Balkan Hıristiyanı’ yakıştırması yapılıyordu. Sözde Ermeni soykırımı iddialarının başlamasıyla bazı karanlık aydınlar Mimar Sinan’a bu kez de ‘Ermeni’ demeye başladı. Mimar Sinan eserlerinde İslâmî konuları işlemiştir. Avrupalılar ise hasetlerinden Mimar Sinan’ın hayatıyla ilgili birçok şeyi kamuoyuna yanlış aksettiriyor. Örneğin, Sinan’ın planlarını bastonla yere çizdiğini iddia ediyorlar. Ancak Koca Sinan’ın, eserlerinin minyatürünü bile yaptığı bilinen bir gerçektir” dedi.
Mimar Sinan’ın eserlerinde sadeliği ön planda tuttuğunu anlatan Ramazanoğlu, “Koca Sinan, Asya ve Avrupa gezilerinde, kiliselerdeki süsleme ve figürleri incelediğinde, süslerin ve figürlerin dinin önüne geçtiğine kanaat getirdiğinden, kendi eserlerinde büyük bir sadelik uygulamıştır. Eserlerinin tamamı sade olmasına rağmen, yaptığı mimariler çok süslüymüş gibi görünmesine neden oluyor. Bu da Koca Sinan’ın ustalığından kaynaklanıyor. Üstat, eserlerinde hat san’atını işlemiş ve Kur’ân-ı Kerim’den âyetler yazmıştır. Bu da hâlâ yaptığı eserlerin kubbelerinde görülmektedir” diye konuştu.
Konferansa, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, ÇÜ Rektörü Alper Akınoğlu ve öğrenciler katıldı.
|