AB ile ilk olarak bilim ve araştırma faslını 12 Haziran 2006 tarihinde müzakerelere açarak aynı gün tüm süreç tamamlanıncaya dek geçici olarak kapatan Türkiye, yarın işletmeler ve sanayi politikasıyla yaklaşık 10 ay aradan sonra ikinci fasılda müzakereleri başlatmış olacak.
İşletmeler ve sanayi politikasının açılmasıyla ilgili olarak önceki gün üye ülkelerin Genişleme Çalışma Grubunda vardığı uzlaşma, bugünkü AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) toplantısında, “A maddesi” olarak tartışılmadan onaylandı. İlgili fasılda, yarın öğleden önce düzenlenecek Hükümetler Arası Konferansla (HAK) müzakereler açılacak. Faslın kapanışını içermediği için temsilciler düzeyinde yapılacak HAK’ta, Türkiye’yi Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB tarafını dönem başkanı Almanya’nın AB Daimi Temsilcisi Wilhelm Schönfeder temsil edecek.
Limanların açılmaması sebebiyle AB’nin, gümrük birliğini ilgilendiren 8 fasılda müzakereleri donduran ve kalan fasılların kapatılmamasını öngören kararının ardından, tutum belgesini sunması için Türkiye’ye davet gönderdiği ilk fasıl olan işletmeler ve sanayi politikasıyla ilgili ilk karar, bir önceki Finlandiya dönem başkanlığı sırasında alındı. AB üyesi tüm ülkeler, önceki günkü Genişleme Çalışma Grubu toplantısında, Almanya, Fransa, İspanya ve AB Komisyonu arasındaki mutabakata onay verdi. Bununla birlikte İsveç ve İngiltere, başkentlerine danışmak için zaman talebinde bulundu.Türkiye ve AB içindeki birçok ülke, Almanya’dan da destek gören Fransa’nın müzakereleri mümkün olduğunca geciktirmek için her fırsatı kullanmasından ve AB gelenekleriyle uyuşmayan davranışlarından rahatsızlık duyuyor.
|