Doç Dr. Mesut Başak, milliyet.com.tr sitesinde yayınlanan açıklamalarında, sağlıklı hayat ile ilgili bilgiler verdi. Başak’ın ‘tarihî sırlar’ diye tavsiye ettikleri ise aslında asırlar önce Peygamber Efendimiz’in (asm) söyledikleri ve yaptıklarıyla bire bir örtüşüyor.
İşte Başak’ın sıraladığı sırlar ve Hz. Muhammed’in (asm) ilgili hadis-i şerifleri:
Doymadan yemekten kalkmak
Sadece bu prensibi hayat tarzımız haline getirsek kilo alma veya kilo verememe problemimiz kalmayacaktır. Sebebi ise çok basit; midemizi ne kadar çok doldurursak o kadar çok genişler ve büyür. Midenin büyümesi ve genişlemesi de her defasında daha çok gıda doldurularak gerginlik hissi ve dolayısıyla doyma hissi oluşmasına yol açar. Fakat doymadan yemekten kalkarsak, midemizde büyüme ve genişleme olmayacak ve az miktarda gıda alarak daha da erken doymaya başlayacağız.
(Bu tavsiyenin 'sünnet'deki karşılığı: Rum imparatoru Heraklius’un Hz. Muhammed’e (asm) gönderdiği doktor, uzun müddet kendisine hiç hasta gelmemesi üzerine Peygamberimiz’in (asm) huzuruna gelir. Fahr-i Kâinat Efendimiz (asm) ona şöyle der; “İslâm dini, hasta olmamak yolunu göstermiştir. Ashabım temizliğe çok dikkat eder. Acıkmadıkça birşey yemez ve sofradan doymadan önce kalkar!”)
Midenin 1/3’ini boş bırakmak:
Bu prensipte de amaç mideye girecek olan yiyecek miktarını azaltıp, midenin büyümesini engellemektir.
(Bu tavsiyenin 'sünnet'deki karşılığı: Resulullah (asm) ise asırlar önce şöyle buyuruyor; “Ademoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Ademoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak [nefsinin galebesiyle] illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine (tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın).”
Yemek masasında ideal oturuş:
Sandalyede otururken bir ayağımızı altımıza alıp, diğer dizimizi dikerek mide bölgemizi bacağımıza yaslayarak oturmak… Bu oturma pozisyonunda midemiz üzerine bacağımız tarafından dıştan baskı yapılıp, hacmi küçültülerek (genişlemesi engellenerek) daha az miktarda yiyecek ile erken doymamız sağlanır.
(Bu tavsiyenin 'sünnet'deki karşılığı: Bu oturuş şekli de Peygamberimizin (asm) uyguladığı ve tavsiye ettiği ideal oturuş şekliyle aynıdır.)
|