Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, farklı din ve kültürlerden olanlara hoşgörünün anlatılamaması halinde geleceğe umutla bakmanın çok zor olduğunu vurgulayarak, ‘’Bu boşluğu, korku ve şiddet sarmalı doldurmakta’’ dedi.
Avrupa Konseyi ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu’nun iş birliğiyle düzenlenen ‘’Dinler arası ve kültürler arası diyalog’’ sempozyumu, Grand Cevahir Oteli’nde başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Bakan Şahin, Avrupa Konseyi’nin ‘’Herkes Farklı, Herkes Eşit’’ kampanyası çerçevesinde düzenlenen sempozyumun, 3 büyük semavi dinin asırlarca bir arada yaşadığı İstanbul’da yapılmasının kendileri için son derece memnuniyet verici olduğu kaydetti. ‘’Kültürler ve dinler arası diyalog çağrılarının hedefi son derece açık, farklılıklarımız içinde bir arada ve barış içinde yaşayabilme iradesini ortaya koymak’’ diyen Şahin, hoşgörünün, uzun bir süreçte pek çok kanlı deneyim sonrasında ortaya çıkan bir duygu olduğunun önemine işaret etti. Mehmet Ali Şahin, demokratik yaşayışı sürdürmenin iki temel unsuru bulunduğunu ifade ederek, bunlardan birinin özgürlükleri koruyacak anayasal kurumlar oluşturmak, diğerinin ise toplumu oluşturan bireylere farklılıklara saygı ve hoşgörüyü öğretmek olduğunu vurguladı.
Bakan Şahin, ‘’Farklı din ve kültürlerden olanlara hoşgörüyü anlatamazsak, geleceğe umutla bakmamız çok zordur. Bu boşluğu, korku ve şiddet doldurmakta... Farklılıklarımız hakkında ön yargısız doğru bilgiye sahip olmadan birbirimizi anlamamız mümkün değil. Tüm bunlar için gerekli olan, ‘diyalog’ dediğimiz şeyi başlatabilmemiz ve birbirimizin dilinden anlayabilmemizdir’’ diye konuştu.
|