Konya-Karaman Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ömer Karahan, tıpta geleceğin branşlarının genetik, psikiyatri ve geriatri olduğunu belirterek, ‘’Türkiye cinnet toplumu haline geliyor. Özellikle ülkemizde, psikiyatri gibi sosyal alanda tıp hizmeti verecek doktorlara daha çok ihtiyaç olacak’’ dedi.
Prof. Dr. Karahan, başta tıp fakülteleri olmak üzere eğitim kuruluşlarında branşlaşmanın batıdaki gelişmelerle paralel gittiğini söyledi.
Bütün dünyada sağlık hizmetlerinin temel sağlık hizmetleri, devlet eğitim hastahaneleri ve tıp fakülteleri şeklinde ayrıldığını belirten Karahan, ‘’Tıp fakültelerinde branşlaşma var, ancak devlete bağlı eğitim hastahanelerinde biraz daha geride. Çünkü yan dal uzmanlığı için yasalarda boşluk var, bununla ilgili yönetmelik yok. Nefroloji, hematoloji gibi yan dal ihtisaslı alanlarda kurumlar, eleman eksikliğinden tam randımanlı çalışamıyor’’ dedi.
BİLGİ BİRİKİMİ, HIZLI
OKUMAYLA 12 YILDA ANCAK
Tıpta bütün alanlarda çok hızlı gelişmeler yaşandığını, bunları her hekimin takip etmesinin mümkün olmadığını belirten Karahan, ‘’Dar alanda derinlemesine çalışmalar yapılması önemli. Modern tetkik ve tedavi hizmetlerini verebilmek için branşlaşma şart. Örneğin genel cerrahi, dahiliye gibi tıbbın ana branşlarında bilgi birikimine, günde 13 saat, dakikada yaklaşık bin kelime dediğimiz hızlı okuma yöntemiyle çalışılarak 12 yılda sahip olunuyor’’ diye konuştu.
GELECEĞİN BRANŞLARI
Tıpta geleceğin branşlarının genetik, psikiyatri ve geriatri olduğunu ifade eden Karahan, şunları kaydetti: ‘’Hastalıkların anne karnında önlenmesi, genlere müdahale şeklinde olduğu için genetik alanı önem kazanıyor. Dünyada ve Türkiye’de sosyal problemler gittikçe artıyor. Türkiye artık cinnet toplumu haline geliyor. Bu nedenle özellikle ülkemizde, psikiyatri gibi sosyal alanda tıp hizmeti verecek doktorlara daha çok ihtiyaç olacak. Ayrıca yaşlı nüfus oranının artmasına bağlı olarak, yaşlılık tıbbı dediğimiz geriatri önem kazanacak. Yaşlı oranının artması, fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında açık meydana getirecek.’’
|