Guardian gazetesi, AB’nin 50. kutlamalarına Türkiye’nin çağrılmamasını eleştirdi. Gazetenin başyazısında, “Halbuki, Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığı; genişleme, işgal etmeksizin komşu bir ülkeyi dönüştürebilme yeteneği ve Kıbrıs’ın birleşmesi gibi Avrupalı liderlerin göklere çıkardığı politikaların uygulanması için en büyük fırsatı temsil ediyor. Almanya ve Fransa’da iç siyaset; hem Başbakan Angela Merkel, hem de cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin katılımına karşı çıkmasına neden oluyor” denildi.
Roma Anlaşması’nın 50’nci yıldönümü sebebiyle gözler tekrar AB’ye Dış basında Türkiye’nin AB için bir test olduğu yorumları yapıldı. Guardian gazetesi, AB’nin 50. kutlamalarına Türkiye’nin çağrılmamasını eleştirdi. Gazetenin başyazısında, şöyle denildi:
“Avrupa’nın kendine güven kaybının en açık ifadesi, resmen bir aday ülke olan Türkiye’nin doğum günü kutlamasında bulunmamasıydı. Türkiye’den hiçbir temsilci davet edilmedi. Halbuki, Türkiye’nin AB adaylığı; genişleme, işgal etmeksizin komşu bir ülkeyi dönüştürebilme yeteneği ve Kıbrıs’ın birleşmesi gibi Avrupalı liderlerin göklere çıkardığı politikaların uygulanması için en büyük fırsatı temsil ediyor. Almanya ve Fransa’da iç siyaset; hem Başbakan Angela Merkel, hem de cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin katılımına karşı çıkmasına neden oluyor.”
EL PAİS: TÜRKİYE’NİN AB’YE ALINMASI TESTTİR
İspanyol El Pais gazetesinde yayınlanan bir makalede, Türkiye’de demokrasi sağlamlaştırıldığında AB’ye alınmasının, Müslüman ülkelerinin gözünde Birliğin bir uygarlıklar kulübü olmadığının gerçek kanıtını oluşturacağı belirtilerek, “Bu projeyi somutlaştırabilmek için Avrupalı demokrasileri çürüten kimliğe dayalı milliyetçilik yenilmelidir” yorumu yapıldı.
NYT: AB DARFUR KONUSUNDA
TÜRKİYE’DEN DAHA KOLAY UZLAŞIYOR
New York Times gazetesi, Roma Anlaşmasının 50’nci yıldönümünde açıklanan Berlin Deklarasyonunda, Birlik içindeki farklılıkların ortaya çıktığını belirtirken, Darfur konusunda uzlaşan AB üyelerinin Türkiye gibi daha yakın konularda zorlanabildiği değerlendirmesinde bulundu.
TIMES: TÜRKİYE’YE ATIF YOK
Times gazetesi de Berlin Deklarasyonunda tehlikeli konulara değinilmemesine dikkat çekerek Türkiye, Hırvatistan ya da diğer potansiyel üyelere atıfta bulunulmadığını vurguladı. Haberde AB içindeki pek çok oy sahibinin daha fazla genişlemeye karşı olduğu ifade edildi.
FT: AB KUTLAMASI ACI TATLI
ANILARI CANLANDIRDI
Financial Times gazetesi, Roma Anlaşması’nın 50’inci doğum günü kutlamalarının Berlin’de yapılıyor olmasının bir tesadüf olduğunu, bu tesadüfün AB Dönem Başkanının Almanya olduğunu dikte ettirdiği yazdı. Haberde, İkinci Dünya Savaşı’nın Berlin’de başladığı ve Berlin Duvarı’nın hikayesi hatırlatıldı.
|