Vefatının 47. yılı münasebetiyle, Bediüzzaman Haftası kapsamında Batman Sena Konferans Salonu’nda düzenlenen konferans büyük ilgi gördü. Konferans başlamadan salonun dolması sebebiyle sonradan gelen bir çok dinleyici yer bulamadı ve konferansı ayakta izledi.
Program, Kur’ân-ı Kerim’in okunmasını müteakip Araştırmacı Eğitimci Burhan Zengin’in yaptığı açış konuşmasıyla başladı. Zengin; “Risâle-i Nur Külliyatı ve Bediüzzaman’ın daha iyi anlaşılması amacıyla kurulan Risâle-i Nur Enstitüsü, geliştirdiği bir çok projeyle bu amacına hizmet etmiştir” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Araştırmacı Yazar İsmail Benek ise, son yüzyılın üzerine düşmüş bir çok karanlığın ancak Bediüzzaman’ın sunduğu akıl, kalp ve duyguya dayanan İslâm güneşi ile aydınlanabileceğini belirtti.
“Bediüzzaman, bu bölgenin yetiştirdiği ve bu toprakları en iyi bilen, duygularına tercüme olan, problemlerine reçete yazan ve sosyal barışın şifrelerini veren, dünyanın mutlu bir ferdi olarak bütün kâinatla kucaklaşmayı sağlayan eserleriyle bize ışık tutmuştur. Bu da ancak sevgiyle olabilir. Çünkü herkesin parası vardı, onun yoktu. Herkesin dünyalığı, vardı onun yoktu. Herkesin sarayları vardı, onun sadece cezaevinde bir hücresi vardı. Herkesin çoluk çocuğu vardı, onun olmadı. Herkesin kendisine tabi olduğu müridleri vardı, akrabaları vardı, siyaseti vardı ama onun bunlardan hiçbir tanesi yoktu. Onun sadece ve sadece Kur’ân’dan mülhem Risâle-i Nur’ u vardı ve sizler varsınız. İşte sevgi bu. Dünyadan her şeyi ithal edebilirsiniz ama sevgiyi, muhabbeti ithal edemezsiniz. Bu topluma fabrika kurabilirsiniz, devlet olabilirsiniz, hükümet olabilirsiniz, paranız da olabilir, her şey olabilirsiniz ama muhabbet vermek ayrı bir şey. Ve bu yüzyılın hele hele Türkiye’nin hele hele İslâm dünyasının hatta insanlık dünyasının eğer sevgiye ihtiyacı varsa bunun sahibi Bediüzzaman’dır” diye konuştu.
“Gelin biraz bu sevginin şifrelerine girelim. Nasıl cep telefonuna ulaşmak için şifreler kullanıyoruz. Peki kalbimizin sevgi şifrelerine hiç girebildik mi? Hep sevgiyi başkasında mı aradınız yoksa siz mi sevginizi vermeyi denediniz? Sevdiğiniz zaman neler oluyor? Sevmediğiniz zaman nasıl sıkıntılar, problemler yaşadığımızı örnek vermeme gerek var mı?” gibi sorularla dinleyicilerle karşılıklı diyalog kuran İsmail Benek, sevgi olduğunda neler değişeceğini örnekleriyle anlattı.
Konferansını Bediüzzaman’ın “Bizim düşmanımız cehalet, zaruret ve ihtilaftır. Bu üç düşmana san’at, marifet ve ittifak silâhıyla mücadele edeceğiz” sözünü izah ederek Benek’ in konuşmasından sonra, “Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam” adlı sinevizyon gösterisi izletildi. Kapanış konuşmasıyla konferans sona erdi.
|