Türkiye Genç İş Adamları Derneği Genel Başkanı ve Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, dokuz yıl önce iktidarın ‘’imam hatip liselerini kapatalım’’ dediğini, bu süreçten sonra bütün meslek liselerinin büyük zarar gördüğünü belirtti.
Türkiye’de binlerce kişinin iş aramasına rağmen sanayicilerin, ‘’kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini’’ bildirdi.
Sesli, yaptığı açıklamada, kalifiye eleman sıkıntısının temelinde meslek liselerinin ‘’yeteri kadar talep görmemesinin yattığını’’ belirtti. Dokuz yıl önce iktidarın ‘’imam hatip liselerini kapatalım’’ dediğini, bu süreçten sonra bütün meslek liselerinin büyük zarar gördüğünü belirten Sesli, zararın sonuçlarını bugün sanayicinin çektiğini kaydetti. Teşvikli illerde yaşanan sanayileşmenin, kalifiye eleman yetersizliği nedeni ile zor günler yaşadığını anlatan Sesli, şu bilgiyi verdi:
‘’Türkiye olarak, son birkaç yılda yüzde 20’nin üzerinde büyüdük. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları 3 milyona yakın işsizimiz olduğuna işaret ediyor. Bunun yanı sıra her yıl 40 bin civarında elektrikçi, motor ustası, tornacı, ütücü, boyacı gibi ara elemana ihtiyaç duyuluyor. Fakat bu ihtiyaca cevap bulabilmek mümkün değil. İlköğretim okullarından mezun olan gençlerimizin yüzde 65-70’i genel liseleri tercih ediyor. Geri kalan ise meslek liselerine yöneliyor. Avrupa’da ise tam tersi bir talep söz konusu. Batıda genel liselere olan talep yüzde 40 civarındadır. Bizlerin de meslek liselerine olan bu talebi tersine çevirmemiz lâzım.’’
Sesli, bu konuda iş adamlarının ellerinden geleni yaptıklarını, sanayi odalarıyla, iş adamları, iş kadınlarının birer birer meslek lisesi açmaya başladıklarını kaydetti. Bunun sevindirici bir gelişme olduğunu, ancak yetersiz kaldığını ifade eden Sesli, eğitim sisteminin yeniden ele alınarak, meslek liselerine olan talebin artırılmasına yönelik çalışma yürütülmesini teklif etti.
|