Su seviyesi iyiden iyiye azalan Meke Gölü’nün kurtuluşu için yağmur yağmasını beklemekten başka çare yok gibi görünüyor.
Küresel ısınmanın olumsuz etkileri saymakla bitmiyor. Bunlardan biri de göllerin kuruması. Meke Gölü de küresel ısınma mağduru göllerden biri.
‘Dünyanın nazar boncuğu’ diye bilinen Konya/Karapınar’daki Meke Gölü’nün suları, bölge yeterli yağış almadığı için her yıl biraz daha çekiliyor. 5 milyon yıl önce oluşan tabiat harikası göl neredeyse yok olmak üzere.
Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü, kuraklık yüzünden bataklığa döndü. Yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan ve taban suyuyla beslenen Meke Gölü, yakın zamana kadar hem yerli ve yabancı turistler hem de klip, sinema ve reklam filmi çekenler için cazibe merkeziydi.
Birkaç yıl öncesine kadar 100’ün üzerinde kuş türüne de ev sahipliği yapan göl, suyunun azalması nedeniyle eski güzelliğini kaybederken, birçok kuş türü artık bölgeye gelmez oldu. Daha önce 12 metre derinliğe ulaşan Meke Gölü, artık sadece çamurdan ibaret.
Yağışlar çok azaldı
Tam yirmi yıldır Meke Gölü’nün yüzlerce fotoğrafını çektiğini söyleyen Konyalı fotoğraf sanatçısı İbrahim Dıvarcı da Meke Gölü’nün sularının aşırı derecede çekilmesinden şikayetçi. Dıvarcı, “Yirmi yıldır Meke Gölü’nün hemen her açıdan fotoğraflarını çektim. Ama son senelerde göl göl olmaktan çıktı ne yazıkki eski karelerdeki görüntüleri şimdi sadece hatıra olarak saklıyoruz” diyor. Daha önceki su seviyelerini gösteren Dıvarcı, son yıllarda özellikle küresel ısınmanın da etkisiyle suların bu denli çekildiğini belirtiyor. Meke civarında ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını ifade eden Dıvarcı, bu ağaçlar da olmasa Meke Gölü civarının çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.
Nasıl oluştu?
Konya’ya 101 kilometre uzaklıkta bulunan Meke Gölü, Angıt, Sakarmeke, Kızılbacak, Uzunbacak, Deli Doğan ve Yeşilbaş gibi kuş türlerini barındırıyor. 1. derecede doğal sit alanı olan göl, iç içe 2 krater gölünü barındırıyor. Göllerin oluşumu şöyle: 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan krater, zamanla suyla dolarak göle dönüştü. Daha sonra ikinci bir volkanik patlama meydana geldi ve gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluştu. Zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüştü. Bir ada olarak ana mekenin ortaya çıkmasını izleyen dönemlerde çeşitli patlamalarla bir bölümü ana koniye bitişik, bir bölümü de ada halinde olmak üzere 7 tane küçük meke daha ortaya çıktı.
|