Hayata dair
Bir resim yapmalı hayata dair. Renkler olabildiğince canlı olmalı. Kir ve dumanın grisinden arındırmalı gökyüzünü. Mavinin en güzel tonları hâkim olmalı. Çayırlar çimenler ise rengârenk kır çiçeklerinin fonları olmalı. Üzerinde neşeli çocuklar oynamalı. Gökkuşağını da unutmamalı…
Bir şiir yazmalı hayata dair. Hem anlam bütünlüğü sağlanmalı, hem de kafiye âhengi sağlanmalı. Kulağa hoş gelmeli. Dinleyiciyi alıp uzaklara götürmeli. Dertten, kederden, tasadan uzak; umuda, mutluluğa yelken açtırmalı. Sonra bu şiirden bir de beste yapmalı. Daha önce hiç duyulmamış söylenmemiş bir şarkı olmalı. İçinde sevgi ve kardeşlik olmalı. Hayata anlam ve neşe katmalı.
Bir köprü kurmalı hayata dair. Temeli sağlam, betonu dayanıklı, halatları kopmaz olmalı. Bu köprü ile kalpten kalbe ulaşılmalı. Uzun olan mesafeler kısaltılmalı. Barışa ve muhabbete uzanan yollar olmalı. Geçiş herkese açık ve karşılıksız olmalı.
Bir projemiz olmalı hayata dair. Onunla hayat daha da anlam kazanmalı. Neticesi sınırları aşıp sonsuzluğu kuşatmalı. Nur’u bütün zulmetleri dağıtmalı. Nur’a sevgi, zulmete nefret hayatımızın gayesi olmalı. Azimle, gayretle çalışmalı…
Bir yazı yazmalı hayata dair. Dertlere çare olmalı, ümidin tükendiği noktada yeni bir ümit olmalı. En çirkin görünen şeylerde bile hakikî bir güzellik olduğu hakikatini anlatmalı. İçinde olumsuzluklara ve umutsuzluğa yer olmamalı. Nakış nakış işlenmiş satırlardan akan bal, dillerde bıraktığı tadı uzun süre korumalı. Kalplerin en ulaşılmaz derinliklerine dokunmalı. Hem şifa hem duâ olmalı…
Bir adım atmalı hayata dair. O adım bütün kararsızlıkları geride bırakmalı. Kararlı ve dönülmez olmalı. Atılan o adım şimdiye kadar çıktığımız en güzel yolculuk olmalı. O adım hayırlara vesile bir niyet olmalı. Gidilen yol güzel, yolcu güzel, niyet güzel, neticesi güzel… Bundan daha güzel ne olabilir ki…
Muhakkak hepimizin hayata dair yapabileceği bir şeyler vardır. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret etmiş olsaydık bugün yaşadığımız dünya çok daha güzel, içinde bulunduğumuz şartlar çok daha iyisi olabilirdi. Küresel felâket haberleri olmayabilirdi meselâ. Savaş meydanlarında sebepsiz yatan masumları görmeyebilirdik. Açlık, sefalet haberlerini duymayabilirdik. Hastahaneleri ve hapishaneleri işgal eden insan sayısı daha az olabilirdi.
Hayata katkıda bulunduğumuz ölçüde meyvelerini toplarız. Zarar ve ziyana uğrattığımız ölçüde de zarar görürüz. Öyleyse bir şeyler yapmalı hayata dair. Dünyadan göçüp gitmeden, sayılı günler tükenmeden bir şeyler yapmalı.
[email protected]
|