Türkiye’de bir uzman doktora yaklaşık 3 bin hasta düşüyor. Türkiye’de en az uzman hekim Ardahan ve Tunceli’de (27), en az pratisyen hekim Bayburt’ta (39) görev yapıyor. Bir yılda doktor sayısında Bayburt’ta 5 azalma, İstanbul’da ise 639 artış yaşandı.
Türk Sağlık-Sen, Tıp Bayramı öncesi yaptığı bir araştırmayla Türkiye’nin doktor haritasını çıkardı. Araştırma da Türkiye’deki doktor sayıları, doktorların en az ve en çok bulunduğu iller, göreve atanan ve görevden ayrılan doktorlarla ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de gerçek sorun hekim dağılımında. Son bir yılda İstanbul’da hekim sayısı artarken, Bayburt’ta azalmış. En az hekimin olduğu iller arasında Bartın, Bilecik, Bayburt, Gümüşhane gibi doğuda yer almayan iller bulunuyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de toplam 105 bin doktor görev yapıyor. Bu doktorlardan 53 bin 82’si (24 bin 56 uzman-29 bin 26 pratisyen hekim) Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarında görev yapıyor. Türkiye’de bir doktora 695 kişi düşüyor. Sadece Sağlık Bakanlığı’ndaki görevli doktorlar dikkate alındığında bir doktora bin 375 kişi düşüyor. Bir uzman doktora 3 bin 34, bir pratisyen doktora ise 2 bin 514 hasta düşüyor. Türkiye’de en az uzman hekim Ardahan ve Tunceli’de (27), en az pratisyen hekim Bayburt’ta (39) görev yapıyor. Araştırmada illerde bir yılda doktor sayısı yaşanan değişikliklerdeki dengesizlikte gözler önüne serildi. Bir senede Bayburt’ta pratisyen hekim 44’den 39’a düşerken, İstanbul’daki pratisyen hekim sayısı 2 bin 242’den 2 bin 881’e yükseldi. Hekimlerin en fazla görev aldığı il 6 bin 430 hekimle (uzman 3 bin 549-pratisyen 2 bin 881) İstanbul olurken, hekimlerin en az görev yaptığı il ise 79 hekimle Bayburt (uzman 40- pratisyen 39) oldu. Hekim eksikliğinin sürekli dile getirildiği Hakkari’de ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak toplam 227 hekim (uzman 73-pratisyen 154) görev yapıyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN İSTİFALAR
Araştırma sonuçlarına göre, Sağlık Bakanlığı 2005 yılında 2 bin 819’u uzman olmak üzere toplam 7 bin 71 doktor atadı. Buna karşılık bin 443’ü uzman olmak üzere 3 bin 558 hekim görevinden ayrıldı. Sadece 2006 yılında 754’ü uzman hekim, 766’sı pratisyen hekim olmak üzere toplam 1520 hekim Sağlık Bakanlığı’ndaki görevinden istifa etti. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye’nin 14 Mart Tıp Bayramı’nı yabancı doktor tartışmalarıyla karşıladığını belirterek, her sorunun çözümü için yabancılara müracaat etmenin alışkanlık haline geldiğini kaydetti.
Kahveci, şunları kaydetti: “Oysa ki biz sorunlarımızı kendi öz kaynaklarımızı kullanarak çözmeliyiz. Türkiye’de her şeyden önce dengesiz bir hekim dağılımı vardır. Son bir yılda Bayburt’ta pratisyen hekim sayısında 5 kişilik bir azalma olurken, İstanbul’da 639 kişilik bir artışın olması bunun en büyük göstergesidir. Bugün sadece Doğuda değil İç Anadolu ve Karadeniz bölgesindeki bazı illerimizde de hekim sayısı çok düşük. Yaptığımız araştırmada da tüm bu gerçekler bir kez daha gün ışığına çıkmış oldu. Bunun için sağlıkta her şeyden önce dengeli bir istihdam politikasının uygulanmalıdır.”
|