Andıç tartışmalarını değerlendiren Savunma dergisi Jane’s Defense Weekly’nin Türkiye temsilcisi ve savunma uzmanı Lale Sarıibrahimoğlu “Demokrasilerde Genelkurmay basınla bu kadar iç içe olmaz. Siyasî amaçlı demeç vermez. Ama benim yıllardır gördüğüm, Genelkurmay askerî işleyişle, yani aslî işiyle ilgili demeç vermiyor, siyaset yapıyor” dedi. Sarıibrahimoğlu, Genelkurmay’ın siyasî konularda basını etkilemek için demeç verip brifing düzenlemesini eleştirdi.
Savunma uzmanı Lale Sarıibrahimoğlu demokrasilerle Genelkurmay’ın basınla bu kadar içli dışlı olamayacağını söyledi.
Andıç tartışmalarını değerlendiren Savunma dergisi Jane’s Defense Weekly’nin Türkiye temsilcisi ve savunma uzmanı Lale Sarıibrahimoğlu “Demokrasilerde Genelkurmay basınla bu kadar iç içe olmaz. Siyasî amaçlı demeç vermez. Ama benim yıllardır gördüğüm, Genelkurmay askerî işleyişle, yani asli işiyle ilgili demeç vermiyor. Siyaset yapıyor” dedi.
Sarıibrahimoğlu, Genelkurmay’ın siyasî konularda basını etkilemek için demeç verdiğini ve brifing düzenlediğini kaydederek, şöyle konuştu: “Oysa demokrasilerde askerler basın sözcülüğü aracılığıyla askeriyeyi ilgilendiren, ülke savunmasıyla ilgili konularda bilgi verirler. Ama sorun tam da burada. Gazeteciler de buna ortak oluyor. Olmasalar asker buna cesaret bulamaz. Basın ses çıkarmadıkça, birtakım kurumlar durumdan vazife çıkarıyor.”
Savunma muhabirlerinin asker sayısı, yeniden yapılanma gibi Genelkurmay’ın aslî işi olan konularda doğru bilgi almakta yararlanabileceğini söyleyen Sarıibrahimoğlu, silâh alımlarına dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Demokratik ülkelerde silâh alımlarında doğru bilgiyi verecek olan sivil bir kuruluş vardır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı gibi. Ama bizdeki o kadar askerleştirildi ki, asker baskısıyla konuşmuyorlar. Silâh alımı konusunda bu sivil kurum en tarafsız kurum olmalı. Bir savunma muhabiri bilgileri zaten firmalardan alır. Ama resmî kurumdan son, sağlıklı bilgiyi alır. Bizde parlamento askerî bütçeyi tam anlamıyla tartışmadığı, alımları denetlemediği için, geriye kalan bilgi kaynağı Genelkurmay oluyor. Ama asker siyaset konuşmaktan askerî konulara değinmiyor. Bunu tabu sayıyor. Oysa bu bilgileri bilmek herkesin hakkı.”
Özellikle internetten sonra savunmayla ilgili bilgiye ulaşmanın zaten hiç zor olmadığına dikkat çekerek “Buna rağmen bu konularda konuşulmaması, doğru bilgiyi vermeme, saklama eğilimi kuşkusu doğuruyor. Ordunun iyi yönetilebilir, hesap verebilir, şeffaf olması gerek” diye konuştu.
Sarıibrahimoğlu, Batı ülkelerinde akreditasyon uygulamasının olmadığına dikkat çekerek akreditasyon ucube bir şey olduğunu ifade etti. Sarıibrahimoğlu, “Her şeyden önce haber alma hakkının ihlâli. Siyasi otoritelerin gücünün kırıldığı ülkelerde, askerin siyasette güç kazanmasını sağlamak için kullanılan bir uygulama bu. Şahısları ya da kurumları yasaklı ilân etmek nerede görülmüş? Ordunun önce kendini temizlemesi, iyi Lale Sarıibrahimoğlu, andıç metninde, “akreditasyon verilmeyen gazetecilerin itibarının kamuoyunda gözden düşmesi” gibi bir ifadenin geçmesini de şöyle değerlendiriyor:
“Gazetecinin itibarına Genelkurmay mı karar verecek? Türkiye’nin büyük sorunlarının nedenlerinden biri de bu ‘iç düşman’ oluşturma zihniyeti. Bu tür akreditasyon uygulamaları tümüyle hukuk dışı.”
|