Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, OKS’nin kaldırılacağı ve yerine eğitimde eşitlik sağlaması umulan Seviye Tespit Sınavı’nın uygulanmasıyla ilgili olarak, “Bunlar öze dair değişimler değil. Sistemin oluşturduğu eşitsizlik ortadan kaldırılmalı” dedi.
AKP’nin, OKS ile dershaneye bağımlılığı azaltacağını, özellikle çocukların sınav stresinin azalacağını iddia ettiğini hatırlatan Dinçer, 4 yılda dershane sayısında yüzde 50’ye varan bir artışın görüldüğünü kaydetti.
Dinçer, “Biz nitelikli insan yetiştirmek istiyoruz ancak öğrencilere vereceğimiz eğitimin nasıl olacağı üzerine yoğunlaşmıyoruz. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok, en uygun ölçme-değerlendirme sistemlerinin ne olduğu biliniyor” diye konuştu.
Öğrencilerin ilgi, yetenek ve becerileri doğrultusunda yöneltme eğitimi alması gerektiğini belirten Dinçer, “Onları bu eğitimle başarılı oldukları alanlar ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmeliyiz” dedi.
Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının, herkesin eğitim hakkına eşit düzeyde ulaşabilir seviyeye gelmesinden geçtiğini de vurgulayan Dinçer, “Çok karmaşık hale getirilmiş olan orta öğretim sisteminin anarşiye dönmüş haline son vermek gerekir” şeklinde konuştu.
Dinçer yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
*Liseler meslek liseleri ve genel liseler diye ikiye ayrılmalı.
*Genel liseler fen sosyal teknik ve san’at diye dört ana bölümden oluşmalı. Okul öncesi 2 yıl eğitim olmalı, temel eğitim dokuz yıl, orta öğretim modeli 4 yıl olarak oluşturulmalı. Bingöl’de üniversiteye gitme oranının yüzde 1 olduğunu hatırlatan Dinçer, “Böyle bir ülkede sistemi istediği kadar sınavlı yapın, bu değişimler öze dair değil. Sistemin oluşturduğu eşitsizlikleri ortadan kaldıran sosyal programları uygulamak gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.
Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS’nin kalkması halinde, ilköğretim 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıflarda yapılacak seviye belirleme sınavı ile yıl sonu başarı puanın devreye gireceğini önceki gün açıklamış ve 3’lü sınav sisteminin önümüzdeki sene başlayacağını belirtmişti.
Bakan Çelik, “Bu sene yumuşak geçiş yapacağız. Önümüzdeki senelerde ise 3 yılın ortalaması alınacak” demişti.
|